Home Novosti BiH U BANJOJ LUCI UPALJENI SVI ALARMI: “Inzko pravi temelj za uništenje Republike...

U BANJOJ LUCI UPALJENI SVI ALARMI: “Inzko pravi temelj za uništenje Republike Srpske”

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je jučer pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućeno predsjedniku parlamenta Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od ratnih zločinaca, koje su im 24. oktobra 2016. godine dodijeljene povodom obilježavanja 25 godina rada NSRS-a. Kako piše RTRS, i danas stižu oštra reagovanja iz RS-a i poruka da bi poslanici trebalo da odbace ovaj izvještaj.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a Veljko Lazić smatra da Narodna skupština treba da odbaci Inzkov zahtjev kao neprihvatljiv te da je, kako Lazić kaže, za porodice poginulih iz Republike Srpske posebno neprihvatljivo što se ovakvim potezom Inzko stavlja isključivo na bošnjačku stranu u BiH.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS-a Slobodan Župljanin rekao je da nije realno očekivati da NSRS povuče svoje odluke i odlikovanja koja je dodijelila, jer to apsolutno nema nikakve veze s onim na šta se poziva visoki predstavnik u pismu koje je uputio Parlamentu.

Udruženje “Veterani Republike Srpske” pozvalo je sve poslanike da bez velike dileme i velikih rasprava odbace zahtjev visokog predstavnika. Naveli su da je Inzko cijeli svoj mandat trošio na to da Srbe proglasi krivcima za rat koji se desio u BiH i od toga napravi temelj za uništenje Republike Srpske te da je očigledna njegova namjera da Srbima nametne kolektivnu krivicu.

Član Predsjedništva Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da bi visoki predstavnik, da je imao nešto protiv povelja koje je Narodna skupština Republike Srpske dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, reagovao prije pet godina, kada su i dodijeljene, a ne na odlasku iz BiH.

Generalni sekretar Demosa Boran Bosančić rekao je da zahtjev visokog predstavnika predstavlja temeljno rušenje demokratije i pokušaj da se institucije Republike Srpske omalovažavaju i marginalizuju.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović rekao je da bi potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je ocijenio da je Inzkov potez za svaku pohvalu, trebalo da počne da radi nešto konkretno i opravda nekoliko hiljada maraka koje dobija iz budžeta RS, a ne da iščekuje šta će visoki predstavnik smisliti novo protiv Srba i RS pa da ga zdušno podrži.

(SB)

Previous articleČović otkrio detalje sastanka sa Nelsonom, o jednoj temi posebno razgovarano: To ne dolazi u obzir!
Next articleINZKO BRUTALNO SPUSTIO POLITIČARIMA U RS-u: “Nisam ja nametnuo srpskom narodu težak teret krivice, već…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.