Home Novosti U BiH mu nudili ugovor na tri mjeseca, a sad je nagrađivani...

U BiH mu nudili ugovor na tri mjeseca, a sad je nagrađivani doktor u Njemačkoj

Miralem Jašarević je brzo je napredovao u inostranstvu gdje je izgradio reputaciju izvanrednog doktora, piše austrijski list Kosmo. On tvrdi da to, nažalost, nije mogao postići u svojoj domovini koja mu nije ponudila sigurnost.

Kako navodi ovaj medij, put Jašarevića “je okarakterisan neizvjesnošću, hrabrim odlukama i bezgraničnom posvećenošću, a sada ga je, nakon nagrade na renomiranom kongresu u Parizu, doveo do medicinskog Olimpa“.

Rođen 1992. godine, Jašarević je svoj put u medicini započeo u Tuzli gdje je i završio studije. Uprkos tome što je diplomirao sa 24 godine, pronalazak posla u njegovom rodnom Brčkom bio je izazovan. Kako navodi Kosmo, “devet mjeseci se borio da nađe stalni posao, ali nesigurnost i nedostatak povjerenja lokalnih zdravstvenih vlasti doveli su ga u sumnju”.

Dok mu je Njemačka nudila otvorena vrata, Jašarević nije bio voljan da napusti domovinu. Prisjetio se ključnog razgovora sa tadašnjim direktorom Doma zdravlja u Brčkom.

“Razgovor je bio vrlo kratak jer mi je direktor ponudio da potpišem ugovor na tri mjeseca. Nakon toga, rekao je, ‘videćemo šta će reći političari’ i da ću možda dobiti stalni posao”, ispričao je on.

Jašarević je odlučio da odabere sigurnost koju mu je Njemačka ponudila, prvenstveno u vidu šestogodišnjeg ugovora o specijalizaciji. Preselio se u Bavarsku, gdje je deset mjeseci radio na odjelima kardiologije i interne medicine lokalne bolnice prije nego što je prešao u Univerzitetsku bolnicu u Essenu. Tamo je radio sa starijom sestrom Marinelom, koja je već bila kardiohirurg.

Njegova posvećenost i strast prema medicini doveli su do daljeg razvoja njegove naučne karijere. Za disertaciju na temu “Aortni zalisci – alternativne proteze” je Jašarević dobio nagradu za mlade specijaliste.

“Moj rad je prepoznat kao najuspješniji i najbolji”, ponosno je izjavio Jašarević.

Kako navodi ovaj austrijski list, važnost njegovog istraživanja ne može se podcijeniti jer je to jedina studija koja se pozabavila zamjeni aortnog zaliska pomoću biološke protezebioloska proteza Crown Pet. Ovaj rad pruža vrijedan uvid u medicinski napredak i pomaže u spašavanju života.

Uprkos svom uspjehu, Jašarević ostaje duboko vezan za svoju domovinu i razočaran je što ga njegova nagrada identifikuje kao njemačkog lekara.

“Iskreno mi je žao što na nagradi pored mog imena piše da sam doktor iz Njemačke, iako sam srcem i dušom stanovnik Brčkog, Bosanac i Hercegovac“, naglašava on.

Iskreno se nada da će se on i drugi uspješni mladi Bosanci i Hercegovci koji svoju karijeru nastavljaju u inostranstvu jednog dana moći vratiti i doprinijeti poboljšanju uslova života i rada u njihovoj domovini.

“Nadam se da će uskoro doći trenutak kada će značajan broj nas mladih, u ovom slučaju ljekara, smoći snage da se vratimo u Brčko i da svojim idejama, znanjem i po potrebi novcem poboljšamo stanje našeg zdravstvenog sistema, za koji smatram da je u ovom trenutku jako loš”, rekao je Jašarević.

“Miralem Jašarević je dokazao da uspjeh u medicini nije pitanje porijekla. Njegova priča je dokaz odlučnosti, posvećenosti i neodoljive volje da učini svijet boljim mjestom”, piše Kosmo.