Home Novosti BiH U toku je masovno razoružavanje Krajišnika

U toku je masovno razoružavanje Krajišnika

Zbog novog Zakona o oružju i municiji u USK-u, Krajišnici su došli u situaciju da budu potpuno razoružani, barem što se tiče civilnog sektora. Zakon je usvojen 1. maja 2021, pa je Skupština uputila zahtjev svim policijskim stanicama da 15 dana ranije obavijeste vlasnike oružja o isteku dozvola.

– Oni nisu postupali po tom zahtjevu, nego su za nekoliko stotina vlasnika i za oko hiljadu cijevi poslali prekršajne naloge. Te osobe kojima je sad oduzeto oružje po istom zakonu nemaju pravo za dvije godine dobiti oružje nazad i oružni list, kaže nam poslanik iz SDA Hadis Jusić.

Kazne za prekršaje se kreću od hiljadu do tri hiljade maraka i plaćaju se za svaki komad oružja posebno, sve zbog toga što nisu produžili zahtjev 15 dana prije isteka roka.

– I nije samo oružje u pitanju, gdje netko ima pištolj na dozvolu ili lovačku pušku, nego Zakon jednako obuhvata i plinski pištolj, air soft puške i slično koje se više ne može nabaviti bez prijave i uz starosnu dob vlasnika od minimum 21 godinu. To je isto apsurd, jer sa 18 godina Krajišnici su išli u rat, idu u vojsku, a ne mogu biti lovci, smatra Jusić, koji je uputio inicijativu za izmjenu nekoliko članova Zakona, iako smatra da bi najbolje bilo da se Zakon u potpunosti stavi van snage i da se pripremi i usvoji bolji.

Mnogo je Krajišnika koji su išli u MUP da se žale, a ni ministar Nermin Kljajić nije zadovoljan zakonom.

– Razgovarali smo i on se slaže da je najbolje poslati novi prijedlog zakona. Međutim, nema Skupštine jer nema većine, ali ovo je nešto što bi podržali svi i nadamo se da će uskoro biti sazvana i vanredna sjednica, govori Jusić.

Predsjednik lovačkog društva u Bihaću Kaled Hašimbegović pokrenuo je inicijativu kojom traži da se Zakon uredi, jer su lovci već pretrpjeli ogromne štete.

Zakon je već 5 godina bio u proceduri, još 2017. smo imali raspravu, ali nas nisu slušali, kažu nam lovci

– Zakon je nakaradan, ima previše prostora za oštra tumačenja i bojimo se njegove primjene od policije. Bojim se da je i zlonamjeran, a mislim da je nestručnost autora nanijela najveću štetu. Umjesto službenika, na njemu su kriminalisti trebali raditi. Naime, oni sad mogu bilo kome oduzeti oružje bez ikakvog krivičnog ili prekršajnog postupka. Nisu samo istekle dozvole problem, jer po zakonu mogu ostati bez oružja čak i da nije istekla dozvola, ističe Hašimbegović, piše portal Oslobodjenje.ba.