Home Novosti BiH UDAR NA DRŽAVU: Narodna skupština RS-a usvojila zakone kojima se osniva entitetski...

UDAR NA DRŽAVU: Narodna skupština RS-a usvojila zakone kojima se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak države, ovo ima elemente državnog udara”, kazao je Bratić.

Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću bh. entiteta Republika Srpska usvojen je danas većinom glasova zastupnika pozicije na sjednici u Narodnoj skupštini RS-a održanoj u Banjoj Luci i predstavlja direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem i Dejtonski mirovni sporazum.

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti što je također protuzakonit, antidržavni i antidejtonski pokušaj jednostranog prijenosa nadležnosti sa Parlamentane skupštine BiH na NSRS. Ovim zakonom entitet RS pokušava biti iznad države BiH i oduzeti joj imovinu.

Tokom današnje rasprave o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH, kazao je kako se “izlazi iz nadležnosti RS-a jer je ovo pitanje koje se treba tretirati na državnom nivou, u Parlamentu BiH”.

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak države, ovo ima elemente državnog udara”, kazao je Bratić.

Današnjem glasanju nije prisustvovao veći broj zastupnika opozicije.

Obrazlažući u NSRS-u predloženi nacrt zakona u ime predlagača zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao da je Ustavom RS-a predviđeno postojanje entitetskog VSTV-a kojim je propisano da ovo vijeće osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije.

Iako su predstavnici međunarodne zajednice, kao i probosanske stranke iskazale nezadovoljstvo i protivljenje ovom antidržavnom potezu, u RS-u očigledno ne odustaju od novog udara na BiH.