Home Novosti BiH Ugledni Bosanac iz Švedske uputio otvoreno pismo Christianu Schmidtu: “Možete li s...

Ugledni Bosanac iz Švedske uputio otvoreno pismo Christianu Schmidtu: “Možete li s ovako poljuljanim autoritetom nastaviti obnašati ulogu visokog predstavnika u BiH?”

Ugledni Bosanac iz Švedske Edin Osmančević koji i član Pokreta za državu uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

U nastavku ga prenosimo.

“Poštovani gospodine Schmidt,

Možda smo previše očekivali od Vas, kao osobe koja je odlikovana odličjem Red Ante Starčevića, inače člana Kršćanske socijalne unije ‘koji razumije i Rusiju’.

Vaš dolazak u BiH preko Dubrovnika i Mostara dao je naslutiti način i pravac Vašeg budućeg djelovanja.

Prvi koraci su jasno ukazivali na odsustvo tradicionalne njemačke racionalnosti na koju se tako rado pozivate, kao jednoj od glavnih osobina njemačkog mentaliteta, inače visoko cijenjenog i prepoznatljivog u svijetu.

Međutim, nazivati sam sebe ”racionalnim” ne podrazumijeva po automatizmu da su i Vaše odluke adekvatne i ispravne. Tim više nakon Vaše odluke o nametanja izmjena Izbornog zakona tokom izborne noći kada ste na najgrublji način ponizili bh. građane i obesmislili proces demokratije.

Potpuno je jasno da svi medijski izvještaji o Vašem ranijem djelovanju prema Bosni i Hercegovini nisu samo mrtvo slovo na papiru, već ozbiljan apel kako za domaću tako i za svjetsku političku elitu da Vas na vrijeme zaustavi na tom putu.

Savezna Republika Njemačka, iz svoje bliže historije, iskazala je visok stepen racionalnosti onog trenutka kada je na jedan kritičan, bolan i samokritičan način smogla snage i pogledala sama sebe u ogledalo objektivnim očima, suočavajući se sa svojom prošlošću.

Njemački narod se pokazao kao strpljiv i istrajan u svojoj težnji da sruši zidove koji među njima pravi rezervate, da bi na kraju dosanjao svoj san, padom Berlinskog zida kada je ostvarena njegova višedecenijska čežnja za ujedinjenjem.

Vi ste osjetili dašak slobode tih 90-ih, onda kada su mlade generacije jasno rekle da ne žele na svojim leđima nositi breme onoga što su njihovi djedovi počinili u Drugom svjetskom ratu. Objektivno gledanje na prošlost i spremnost da iz nje učite ozdravilo je njemačko društvo, učinilo ga snažnim, te danas jednim od najotvorenijih i najdemokratičnijih.

Historijski tok suočavanja sa svojim prošlošću na najbolji mogući način odslikava respektabilni njemački mentalitet u tumačenju ”racionalnog poimanja”. To je ono čemu se mi Bosanci i Hercegovci divimo, ono što je inspiracija u demokratizaciji našeg ranjenog društva i što je nedosanjani san kome težimo.

I Bosna i Hercegovina danas, u nekim svojim osobenostima i ranama iz 90-ih, u mnogome podsjeća na Njemačku iz postratnog perioda.

Kao iskusni njemački političar od Vas se očekivalo da prilikom preuzimanja dužnosti Visokog predstavnika iskažete razumijevanje i empatiju, prepoznate i preduzmete korake u jačanju građanskog bh. identiteta rušenjem etničkih zidova koristeći iskustva iz bliže prošlosti Vaše domovine!

Naše bosansko-hercegovačko ”racionalno” objašnjenje nametnutih odluka o izmjeni Izbornog zakona te Ustava FBiH jasno proizilazi iz Vaše ”neracionalne” pristranosti politici Vlade Hrvatske da se preko izmjena Izbornog zakona promjeni ustavni poredak BiH u pravcu stvaranja trećeg entiteta.

Niste se čak ni udostojili da reagujete na otvoreno priznanje Vlade Hrvatske da se direktno miješa u posao Visokog predstavnika u BiH! Zar to nije grubo narušavanje suvereniteta, vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini od strane Republike Hrvatske?

Prioritizirali ste izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH dok su presude Suda za ljudska prava u Strazburu ostavljene po strani da i dalje čekaju.

Zato, na kraju, sasvim logično pitanje: ”Možete li s ovako poljuljanim autoritetom nastaviti obnašati ulogu visokog predstavnika u BiH?”, napisao je Osmančević u otvorenom pismu.