Home Novosti UGLEDNI NJEMAČKI LIST “DER SPIEGEL”: “Novi državni sekretar Antony Blinken je najviše...

UGLEDNI NJEMAČKI LIST “DER SPIEGEL”: “Novi državni sekretar Antony Blinken je najviše pod utjecajem rata u Bosni, Dejtonski sporazum je za njega simbol…”

Ugledni njemački magazin „Der Spiegel“ danas je objavio kolumnu Renéa Pfistera pod nazivom „Der stille Amerikaner“ posvećenu novom američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu, izabranom na prijedlog predsjednika Joe Bidena.

“Slobodna Bosna” je već u novembru, po samom objavljivanju informacija u američkim medijima da bi Antony Blinken mogao biti izabran za novog državnog sekretara, objavila analizu u kojoj je istaknuto da se radi o diplomati koji je karijeru počeo tokom predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Mediji su tada naveli i da je Blinken posinak čovjeka koji je preživio holokaust, a novinar „Washington Posta“ Jason Horowitz je naglasio da su lekcije koje je naučio radeći na pitanjima Bosne tokom rata, utjecale na formiranje njegovih kasnijih gledišta o svim aktuelnim političkim pitanjima u svijetu.

Te informacije potvrdio je i Rene Pfister (pa čak i otišao dalje u tvrdnjama) u današnjoj kolumni u njemačkom „Spiegelu“, zanimljivog naslova „Tihi Amerikanac“, što je i naziv čuvenog romana iz 1955. godine jednog od najvećih britanskih romanopisaca 20. stoljeća Grahama Greenea. I sam roman tematizira američku vanjsku politiku i načine na koje SAD brani svoje interese širom svijeta. Inspirisan je Greenovim vlastitim iskustvima iz Vijetnama, gdje je početkom 1950-ih kao novinski dopisnik pratio rat vijetnamskih, pretežno komunističkih, gerilaca protiv francuske kolonijalne vlasti.

Osvrćući se na njegovo životno iskustvo posinka čovjeka koji je preživio holokaust, Pfister se poziva na stavove Roberta Malleya kojeg je Biden u četvrtak (28. 01. 2021.) imenovao posebnim izaslanikom za Iran, a koji je bio i ključni član tima bivšeg Baracka Obame kada su 2015. tekli pregovori o nuklearnom sporazumu između Teherana i svjetskih sila.

„Malley kaže da je Blinken čak i više bio pod utjecajem rata u Bosni. Clinton se dugo ustručavao, ali kada je granata pogodila pijacu u opkoljenom Sarajevu ubivši više od 30 civila, predsjednik se konačno složio da bombarduje srpske pozicije u zaustavi ubuijanje bosanskih muslimana. Tri mjeseca kasnije, rat je okončan Dejtonskim sporazumom. To postaje posljednji veliki trijumf američke vanjske politike, i za Blinkena simbol onoga što je njegova zemlja sposobna“, navodi u svojoj kolumni za „Spiegel“ novinar Rene Pfister.

(SB)

Previous articleAMERIČKI ANALITČAR KURT BASSUENER: Nisam zagovarao da sklonimo DODIKA, ja bih ga NEUTRALIZIRAO, treba mu oteti njegovu igračku…
Next articleObjavljen poziv za sve koji su preživjeli genocid u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.