Home Archive Uoči Ramazana u Dobraku kod Srebrenice upriličen pregled majki Srebrenice

Uoči Ramazana u Dobraku kod Srebrenice upriličen pregled majki Srebrenice

pregled majki srebrenice

Uoči Ramazana u Dobraku kod Srebrenice upriličen pregled majki Srebrenice

 

 

 

Nakon obilaska i posjeta majkama Srebrenice koje žive u srebreničkim selima Sućeska,Bajramovići,Kutlići,Potočari,Đogaze i druga sela određeni broj majki koje žive u srebreničkoj mjesnoj zajednici Skelani posjetila je i medicinska sestra Hilda Đozić.

 

 

Ovu posjetu pomogli su i odbornik Almir Muminović, mladi efendija Dževad Orić i srebrenička herojina Saliha Osmanović u čijoj kući u Dobraku su i organizovani pregledi majki. Medicinska sestra uoči Ramazana pregledala je oko dvadeset majki Srebrenice te im mjerila pritisak, mjerila šećer u krvi, evidentirala utvrđene dijagnoze i terapije i kakvo im je trenutno zdravstveno stanje.

 

 

Prvi put smo u ovom kraju koji je uglavnom zanemaren isključivo zbog daljine i činjenice da prilikom hitnih intervencija majke prije posjećuju privatnike u Srbiji nego ljekare u Srebrenici. Preglede smo organizovali kod Salihe Osmanović, majke koja živi sama bez ikoga svoga a ostale koje sam pregledala su iste ili slične sudbine. “Ima majki koje nemaju nikakva primanja, imaju preko 65 godina,imaju ličnu kartu iz Srebrenice i opet ne mogu da se liječe u Domu zdravlja” – kaže sestra Hilda analizirajući zdravstveno stanje ovih žena. “Uglavnom sve imaju zdravstvenih poteškoća. Ove nane imaju izrazito visok šećer u krvi ili izrazito visok pritisak ali i pored toga ne odriču se namirnica koje im otežavaju njihovo stanje ” – kaže Hilda.

 

 

Obilazak majki Srebrenice i pružanje zdravstvenih usluga podržale su žene iz Švicarske a aktivnost se provodi posredstvom Udruženja “Sjaj Srebrenica” a podršku je pružilo i Udruženje “Prosvjetitelj Srebrenica” .