Home Novosti BiH UPOZORENJE DODIKU IZ STATE DEPARTMENTA: „Sjedinjene Američke Države će djelovati ako bilo...

UPOZORENJE DODIKU IZ STATE DEPARTMENTA: „Sjedinjene Američke Države će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti…“

Nakon niza reakcija od strane domaćih i stranih zvaničnika.

Ne stišavaju se reakcije nakon najava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o mogućem odcjepljenju RS-a ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

Nakon niza reakcija od strane domaćih i stranih zvaničnika, oglasio se i Jim O`Brien, pomoćnik sekretara State Departmenta za europske i euroazijske poslove.

-U Daytonu smo razgovarali, i svi su tamo shvatili, da nema prava na otcjepljenje. Tačka. SAD će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona, poručio je O`Brien.

Podsjetimo, jučer je na Dodikove prijetnje reagirala i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

-Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje. Sjedinjene Države su u više navrata jasno dale do znanja da će djelovati protiv antidejtonskih akcija, a secesija je antidejtonska akcija. Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob, poručili su iz Ambasade SAD-a.