Home Novosti BiH Uručivanjem članske karte Hajri Ćatić, počelo sa radom Udruženje novinara i medijskih...

Uručivanjem članske karte Hajri Ćatić, počelo sa radom Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“

SREBRENICA, 19. januar – U Srebrenici je prva članska karta Udruženja novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ dodijeljena Hajri Ćatić, čime je postala prvi i počasni član novoosnovanog strukovnog udruženja koje nosi ime po njenom sinu, novinaru i spisatelju iz ovog grada. Članska karta uručena je ispred zgrade pošte, odakle je izvještavao Nihad Nino Ćatić.

– S obzirom na to da je Nihad Nino Ćatić tokom agresije izvještavao iz Srebrenice, da su njegovi izvještaji bili glas isitne i upozorenja, ali čije poruke nisu pravovremeno i u potpunosti shvatane na adresama koje su mogle pomoći da se spriječi pad ovog grada a onda i genocid nad Bošnjacima, odabrali smo njegovo ime za naziv Udruženja kako bi i na simboličkoj ravni iskazali našu ideju vodilju.

Očuvanje sjećanja na njegovo ime uz afirmiranje poruke iz njegovog rada i sudbine – da se istina treba govoriti i u najtežim okolnostima i do posljednjeg trenutka – neki su od razloga za osnivanje Udruženja, te vrijednosti koje ćemo slijediti i pronositi tokom djelovanja, rekao je predsjednik UNIMR „Nino Ćatić“ Mirsad Sinanović.

Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. i pada Srebrenice koji se desio sutradan, Nihad Nino Ćatić je krenuo put slobodne teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali se je nije uspio domoći. Majka Hajra još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.

- Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Sretna sam. Bilo mi je drago kada sam saznala da će Udruženje nositi njegovo ime. Pogotovo je značajno što se ovo dešava u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, rekla je Hajra Ćatić nakon preuzimanja članske karte UNIMR „Nino Ćatić“.

Iz Udruženja su poručili da su im u fokusu djelovanja mediji, javnost i njihovi elementi. Zalažu se za jačanje radničkih, profesionalnih i ljudskih prava novinara i ostalih medijskih radnika, ali i prava javnosti na objektivnost, pouzdanost, istinoljubivost i pravednost svih koji kreiraju i plasiraju medijske sadržaje u Bosni i Hercegovini.

Pozivaju da im se, u skladu sa idejama i ciljevima Udruženja, priključe ili obrate svi novinari i ostali medijski radnici čija su prava narušena, ali i oni koji su ugroženi neprofesionalnim djelovanjem medija, saopćeno je iz UNIMR „Nino Ćatić“.

(SAFF)