Home Novosti BiH UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Vučić tražio “saveznike” za opstrukciju Rezoluciju o genocidu...

UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Vučić tražio “saveznike” za opstrukciju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pa priznao poraz…

Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da se delegacija Srbije neće obrukati već da će poslije 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz New Yorka.

– Za nas je i to važno. Pokušavamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane i protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspijemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspjeh. Јa se nadam da to nije nemoguće, rekao je Vučić.

-Kada uspijem kod malih zemalja da ih ubijedim i objasnim im stvarnu sliku, velike zemlje prijete i pritiskaju, pa i ti koji sve razumiju, pređu u uzdržane.

Istakao je da će danas imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su “strašno važni za Srbiju”.

– Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje svijeta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja – rekao je Vučić.

On je dodao i da je, tokom boravka u Ujedinjenim nacijama, razgovarao sa 62, 63 posto latinoameričkih i karipskih i afričkih zemalja.

– To su za nas izuzetno važni kontineti i nacije i oni osjećaju zabrinutost Srbije. Neke zemlje su me zapanjile jer neće da glasaju kako smo ih zamolili, ali su čuli našu argumentaciju. Morate da imate u vidu da je to teška tema i da je teško suprodstaviti se najmoćnijim zemljama, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija naspram sebe ima neke najistaknutije zapadne zemlje – SAD i Nemačku koja to najviše gura, Englesku, Francusku.

– I onda vidite jednu malu Srbiju koja pokušava da kaže da nije dobar ni trenutak ni način da se rezolucija donosi. Pojedinci su odgovorni za zločine i kažnjeni su, a ovim namećete kolektivnu krivicu. Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni – rekao je Vučić.