Home Novosti BiH UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Ministar odbrane Zukan Helez poziva na vraćanje Ustava…“

UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Ministar odbrane Zukan Helez poziva na vraćanje Ustava…“

Nakon godina prijetnji odcjepljenjem te prkošenja Ustavu i zakonima vlastite države, postavlja se pitanje je li posljednjim potezom Milorad Dodik prešao crvenu liniju!?

Novoizabrani vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i, kako smatraju u RS, nelegitimno izabranog Christiana Schmidta, u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. Ukaz je danas stupio na snagu. Iz Tužiteljstva BIH potvrdili su kako je formiran tim na ovom predmetu.

Nakon godina prijetnji odcjepljenjem te prkošenja Ustavu i zakonima vlastite države, postavlja se pitanje je li posljednjim potezom Milorad Dodik prešao crvenu liniju.

Iz redova HDZ-a BiH rijetko se može čuti osuda takve politike Čovićevog političkog partnera Milorada Dodika, stoga je posebno zanimljiva izjava mostarskog politologa Martina Mikulića, inače bliskog Čovićevom HDZ-u, koji odgovornost za uzavrelu političku situaciju pokušava prebaciti na drugu stranu.

U nastavku pogledajte šta je rekao za RTV HB, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.