Home Novosti BiH UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Pobjednik cijele priče mogla bi biti jedino Stranka...

UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Pobjednik cijele priče mogla bi biti jedino Stranka demokratske akcije…”

Jedino rješenje za novonastalu situaciju je cjelovit dogovor oko svih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, navode sugovornici.

Novonastala kriza oko Ustavnog suda BiH još je jednom pokazala koliko je malo potrebno za eskalaciju i narušavanje odnosa. U cijeloj priči najviše bi mogla profitirati Stranka demokratske akcije, a jedino rješenje mogao bi biti cjelovit dogovor oko svih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, komentar je u prilogu RTV HB, neslužbenog stranačkog glasila Čovićevog HDZ-a.

-Milorad Dodik svoju političku poziciju gradi na konfrontaciji, ali to ne znači da je on jedini krivac, kaže beogradski analitičar Milan Sitarski s Instituta za društveno-politička istraživanja, inače blizak HDZ-u BiH.

„On trenutao pokazuje najneprihvatljivije ponašanje na političkoj sceni jer izravno osporava nadležnosti Ustavnog suda. Ali to i dalje ne znači da ne postoje problemi koji su izazvali njegovu radikalizaciju. Ne može se smatrati normalnim i prihvatljivim postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH“, kazao je Sitarski, ponavljajući riječi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

-Pobjednik cijele priče mogla bi biti jedino Stranka demokratske akcije, mišljenja je politolog Martin Mikulić.

„Jer upravo u trenutku kada je vladajuća koalicija na državnoj razini trebala isporučiti reforme iz Mišljenja Europske komisije, ispada da stvari najgore funkcioniraju kada SDA nije u vlasti. Stoga mislim da ova vlast ima svega nekoliko mjeseci da isprave trenutačnu percepciju i da iznađu način za dogovor“, rekao je Mikulić.

Jedino rješenje za novonastalu situaciju je cjelovit dogovor oko svih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, navode sugovornici.

„Mislim da se to da uraditi u paketu. Treba se pristupiti dugotrajnim i teškim, ali cjelovitim pregovorima o implementaciji svih 14 prioriteta“, kazao je Sitarski.

-I međunarodna zajednica je postala svjesna kako su Hrvati kohezivni faktor u BiH, bez kojih ova zemlja očigledno ne može ići naprijed, zaključuje Mikulić.

Previous articleBIVŠEM TUZLANSKOM MINISTRU POLICIJE 10 MJESECI ROBIJE: Evo za šta je sve osuđen…
Next articleVOJIN MIJATOVIĆ NAJAVLJUJE: „Dodiku slijedi brutalan obračun, on ide sa političke scene, ali sa njim odlaze i…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.