Home Novosti BiH Uzbuna u Dodikovim redovima: “Ugroženo jedinstvo političkih partija u Republici Srpskoj”

Uzbuna u Dodikovim redovima: “Ugroženo jedinstvo političkih partija u Republici Srpskoj”

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković kaže da je pojam političkog jedinstva jednog naroda vrlo podložan manipulacijama.

Lideri političkih partija iz bh. entiteta Republika Srpska prije tačno mjesec dana su usaglasili zaključke u vezi sa odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Politički analitičar Radomir Nešković kaže za „Glas“ da se od početka pogrešno govori da je postignuto srpsko jedinstvo, jer zajednički stav u vezi sa Inzkovom odlukom ne znači jedinstvo.

– Jedinstvo bi značilo jedinstven stav svih srpskih političkih partija po svim pitanjima, odnosno po svim ključnim pitanjima, a znamo da to nije slučaj. Lideri su usaglasili zaključke koje je podržala i Narodna skupština Republike Srpske, koji se odnose na nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika i na odnos prema OHR-u i za sada ih se svi pridržavaju. Stava sam da će se i ubuduće svi pridržavati tih zaključaka, bez obzira na tvrdnje i tumačenja koja se mogu čuti sa raznih strana da su oni već prekršeni – kaže Nešković.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković kaže da je pojam političkog jedinstva jednog naroda vrlo podložan manipulacijama.

– Potreba za jedinstvom je osnovna pretpostavka bilo kog ozbiljnijeg djelovanja, ali danas, nažalost, politika ne počiva na tim postulatima nego na konfliktima, negacijama i interesima najnižeg nivoa. Srbi su u tom pogledu specifični, jer jedinstvu pribjegavaju samo u izuzetnim, kriznim situacijama – kaže Vuković.

On dodaje da ovaj posljednji primjer u vezi sa spornom odlukom bivšeg šefa OHR-a to najbolje pokazuje, ali ističe da se i u ovakvim slučajevima odmah prepoznaju pukotine političke prirode.

– Pokazuje se najogoljenija dnevna politika koja u sprezi i po narudžbi određenih medija truje već zatrovane političke odnose. To je ozbiljna bolest politike, koja je kao virus duboko nagrizla samo biće politike bez šansi za nekakav brzi oporavak – zaključuje Vuković, misleći pri tome na istupe poslanika u Narodnoj skupštini Nebojše Vukanovića i Jelene Trivić koji, za razliku od lidera opozicije, nisu nasjeli na najnoviju Dodikovu igru.