Home Novosti BiH UZBUNA U SDP-u BiH: Nakon Dragana Stevanovića oglasio se Aleksandar Vuković –...

UZBUNA U SDP-u BiH: Nakon Dragana Stevanovića oglasio se Aleksandar Vuković – „Razaraju nas lokalni otpadnici nacionalističkih stranaka…“

Predsjednik GO SDP-a BiH Banja Luka Aleksandar Vuković oštro je kritizirao stanje u vlastitoj partiji.

Predsjedništvo SDP-a danas će održati sastanak nakon što SDP nije dobio nijednog delegata u Domu naroda PS BiH, a jesu Narod i pravda, Za nove generacije i Stranka za BiH. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio je ljut, te je najavio da će neke odluke biti donesene. Za utorak je pozvao lidere Osmorke na sastanak, ali uz opasku da do sastanka SDP zamrzava svoje dalje učešće u Osmorci.

u vrijeme kada potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović poručuje da nema raskola unutar SDP-a, iz Banje Luke i Sarajeva stižu samokritične poruke.

Naime, predsjednik GO SDP-a BiH Banja Luka Aleksandar Vuković oštro je kritizirao stanje u vlastitoj partiji.

-Najveći neprijatelj socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i Socijaldemokratske partije BiH, a naročito države Bosne i Hercegovine generalno je homogeni etnički i nacionalni prostor.

Današnji SDP BiH nije našao prijeko potrebni balans između nacionalnog i građanskog, a naročito između vjerskog i sekularnog.

Zbog toga SDP BiH i ne može ispuniti svoju primarnu misiju da ujedini ljevicu u Bosni i Hercegovini, a o nekom porazu nacionalističkih stranaka na izborima tek nema ni govora.

Najveći problem SDP BiH je lažni građanski fundamentalizam, titoizam i komunizam, kao i ideološka zloupotreba maštanja, uspomena i romantizma o radnim akcijama i petokrakama od strane istrošenih tipova.

Ovakav SDP BiH u stvari treba ljudima koji su nadareni ZA NIŠTA, uz poruku mladima kada polijepe plakate- dođite za 15-20 godina.

I ovi “šampioni” socijaldemokratije sami sebe nazivaju progresivcima, a već decenijama provode rigidnu rutinu i otpor svakoj vrsti napretka.

Svrha ovakve SDP BiH je u stvari da forsira sumnjive pojedince, a onda ih štiti od njihove vlastite gluposti, te tako neutrališe bilo kakav ozbiljan cilj, čak i da postoji.

I umjesto da imamo ozbiljnu strukturu i infrastrukturu kao osnovu i konturu buduće, savremene, sekularne, građanske Bosne i Hercegovine, mi nemamo ništa.

Doveli smo se u situaciju da umjesto da prisilimo nacionalističke stranke da se priklone i prilagode ljevici, razaraju nas lokalni otpadnici tih istih stranaka.

Bez multietničke SDP BiH i istinske socijaldemokratije kao doktrine i političke filozofije nema ni Bosne i Hercegovine, poručio je Vuković.

Nešto ranije oglasio se i Dragan Stevanović (SDP BiH), zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća grada Sarajeva, analizirao je stanje u vlastitoj stranci.

-Obzirom da očito nisam dobro shvaćen a neki to namjerno i ne žele da shvate, da budem potpuno jasan:

Mnogo je lakše biti Srbin ili Hrvat u Sarajevu, Zenici i Tuzli i boriti se za jedinstvenu BiH.

Mnogo teže je to biti u bastionima HDZ-a u zapadnoj Hercegovini i SNSD-a u RS-u.

Zbog toga, ako me pitate kome bih prije dao glas u parlamentu BiH, dao bih Lani Prlić, Ivanu Bobaru, Jugoslavu Brdaru, Aleksandru Vukoviću i Saši Grbiću.

(SB)