Home Novosti BiH UZBUNA U SREDNJOJ BOSNI: Komšićev DF odlučuje hoće li Čovićev HDZ ući...

UZBUNA U SREDNJOJ BOSNI: Komšićev DF odlučuje hoće li Čovićev HDZ ući u vlast…

HDZ-u je bilo nepojmljivo koalirati sa DF-on, a sa druge strane, DF ne prihvata one koji im predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH nazivaju nelegitimnim predstavnikom hrvatskog naroda.

Nakon održanog sastanka “Šestorke” koja predvodi većinu u Skupštini ZDK, Demokratska fronta održava sastanak nakon kojeg će donijeti svoju odluku o proširenju većine na “Sedmorku”, s obzirom na to da je HDZ izrazio spremnost da uđe u vlast u ZDK-u.

No, sve to dolazi nakon što je Goran Bulajić, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a, na ozvaničenju saradnje Šestorke kazao da ne žele HDZ u koaliciji u ZDK-u.

“HDZ je rekao da neće s DF-om i ne vidim razloga da mi želimo s HDZ-om. Za nas nije prihvatljivo da HDZ bude dio ove naše priče u ZDK-u”, izjavio je Bulajić na konferenciji za medije kada je ozvaničena saradnja Šestorke u ZDK-u.

HDZ bi vjerovatno ulaskom u većinu tražio i određena ministarstva, tako da bi neke političke stranke morale napraviti ustupke po cijenu tri HDZ-ova zastupnika, a pitanje je ko je spreman na to i pristati.

Ranije je Šestorka usaglasila da sve stranke moraju dati saglasnost o proširenju koalicije tako da se u ovom trenutku sve pita Goran Bulajić i zeničkodobojski DF.

HDZ-u je bilo nepojmljivo koalirati sa DF-on, a sa druge strane, DF ne prihvata one koji im predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH nazivaju nelegitimnim predstavnikom hrvatskog naroda