Home Novosti BiH Vasković otkriva: Kako je Milorad Dodik stekao ogromnu imovinu u centru Beograda...

Vasković otkriva: Kako je Milorad Dodik stekao ogromnu imovinu u centru Beograda i došao do druge vile u glavnom gradu Srbije?

Do te zgrade u najelitnijem dijelu Beograda Dodik je došao, kako navodi Vasković, prevarom u kojoj mu je saučesnik bio Slobodan Stanković

Milorad Dodik je, iz nekada čuvene beogradaske firme “Komgrap”, izvukao imovinu vrijednu najmanje 20 miliona eura, po sadašnjim cijenama u Beogradu. Najvrijednija je zgrada na Terazijama 4, u epicentru Beograda, koja je napuštena i u njoj se ništa ne nalazi. Da je riječ o zgradi koja pripada Dodiku, potvrđeno mi je iz nekoliko potpuno različitih izvora, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Do te zgrade u najelitnijem dijelu Beograda Dodik je došao, kao i obično, kako navodi Vasković, prevarom u kojoj mu je saučesnik bio Slobodan Stanković, većinski vlasnik “Komgrapa”, koji je ovu, nekada čuvenu firmu, kupio na “tenderu” 2007. godine, u vrijeme dok je na čelu Vlade Srbije bio Vojislav Koštunica.

Predsjednik Srbije, u to vrijeme, bio je Boris Tadić.

– Stanković je tada, preko svoje kompanije “Integral inženjering”, kupio 50,30 posto ove firme za 4,3 miliona evra. Preostali dio, 49,70 posto, ostao je u rukama 2.600 malih dioničara. Prilikom kupoprodaje dijela “Komgrapa”, “Integral” se ugovorom obavezao da će, za 16 mjeseci u preduzeće investirati 4,3 miliona eura. Stanković je tada radnicima obećao da će “Komgrap” nakon njegovog preuzimanja postati najjača građeviska firma u regionu.

Umjesto toga, on je, zajedno sa Dodikom, nekadašnjeg građevinskog giganta, čija se vrijednost procjenjivala na 147 miliona evra, raskrčmio i, raznoraznim mahinacijama, preuzeo najvrijednije objekte u svoje vlasništvo, navodi Vasković te nastavlja kako je dio “Komgrapa”, vrijedne nekretnine, pripao je i Dodiku, a najvrjednija je, svakako, zgrada na Terazijama 4.

– Kakvi su to licemjeri, najbolje svjedoči podatak da je Stanković, na pitanje kako je ostao bez zgrade, odgovorio da je “oštećen” i da mu je “zgrada oteta”. Najmaliciozniji dio njegove izjave je da “ne zna” ko mu je “oteo” zgradu, te da se ne zna ko je vlasnik firme koja je to učinila. Dodiku je, tokom besrkupulozne pljačke “Komgrapa”, izvršene raznoraznim mahinacijama (u nastavcima opširnije) pripalo još imovine “Komgrapa”, kao što je plac od osam hektara i proizvodna hala od 300m2 u Makišu.

Nije tu kraj, ali u nastavcima opširnije, najavio je Vasković na svom blogu te naglasio da je u tom dijelu Beograda Dodik izgradio za sebe još jednu vilu, tako da ih u Beogradu posjeduje dvije. Prva je ona, već čuvena, na Dedinju o kojoj će, ističe, uskoro iznijeti nove detalje.

(Oslobodjenje)