Home Archive Velika Britanija: Otvoreno pismo preživjelih boraca Armije BiH iz Srebrenice Muje Delića...

Velika Britanija: Otvoreno pismo preživjelih boraca Armije BiH iz Srebrenice Muje Delića i Huse Bektića organizaciji “Remembering Srebrenica”

Jesu li turisti važniji od preživjelih boraca Srebrenice?

Preživjeli borci Armije BiH iz Srebrenice Mujo Delić i Huso Bektić koji trenutno žive u Velikoj Britaniji, obratili su se redakciji BHDINFODESKA i iznijeli svoje viđenje nekih postupaka organizacije Remembering Srebrenica iz Velike Britanije.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

„Kao dvojica Srebreničana koji smo kao borci Armije Bosne i Hercegovine preživjeli svu golgotu i tragediju Podrinja od 1992-1995, i na kraju preživjeli genocid u julu 1995. želimo ovom prilikom izraziti naše veliko zadovoljstvo što u zemlji u kojoj trenutno živimo postoji organizacija Remembering Srebrenica koja konstantno radi da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i samim tim nikada nigdje ne ponovi.

Također svim svojim srcima podržavamo projekat koji vodi Remembering Srebrenica i nadamo se da će se uskoro u UK izgraditi Muzej posvećen genocidu u Srebrenici, koji će biti od ogromne važnosti, da u jednoj velikoj zemlji kao Velika Britanija postoji jedan stalni spomenik koji će podsjećati sve generacije, a pogotovo one mlađe na sve događaje koji su doveli do genocida 1995.

Prije nekoliko dana tačnije 11.02.2020 u Westminsteru je objavljena tema za ovogodišnju komemoraciju Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici. Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Događaju je pored članova britanskog parlamenta, prisustvovao i Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ugledni političari i predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i mnogi članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, ipak želimo skrenuti pažnju na neke propuste organizatora iz Remembering Srebrenica koje smo uočili i koji nas kao jedine preživjele žrtve genocida bole. Naime, na tom izuzetno važnom skupu niko od uvaženih govornika nije se sjetio reći da u sali imamo dvojicu preživjelih boraca iz Srebrenice, koji su uspjeli tog kobnog jula 1995. godine izvući živu glavu iz pakla zaštićene UN-zone.

Pitamo se, da li bi se to slučajno moglo desiti Jevrejima prilikom obilježavanja godišnjice holokausta.

Tokom prošle godine održano je na stotine komemoracija širom Velike Britanije na neke smo mi i naše porodice, koje su također žrtve naših noćnih mora prouzrokovanih genocidom u Srebrenici bili pozvani. Nažalost, na mnoge i to one važnije nismo, dok su među pozvanima svoje mjesto našli pojedini turisti iz BiH koji sa Srebrenicom i genocidom nemaju ništa.

Potom, prednost nad nama imale su osobe odavde iz Velike Britanije koje nisu vidjele rata u Bosni i Hercegovini, a sam genocid u Srebrenici pratili su putem TV ekrana, zavaljeni u udobne fotelje, iz daleke Engleske.

Nas i naše familije to jako boli.

Preživjeli borci Armije BiH iz Srebrenice Mujo Delić i Huso Bektić (Velika Britanija)

Pripremio: BHDINFODESK