Home Novosti Velika čast: BiH pozvana na jedan od najvažnijih samita NATO-a u historiji...

Velika čast: BiH pozvana na jedan od najvažnijih samita NATO-a u historiji Alijanse – Podžić predvodi delegaciju

Iako BiH nije članica NATO-a, Sjevernoatlantski savez je našu zemlju odavno prepoznao kao ključnog partnera na Balkanu

Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, pozvana je na predstojeći NATO samit koji će biti održan u Madridu 29. i 30. jula. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će ministar odbrane Sifet Podžić, a samit će okupiti lidere NATO-a koji će u glavnom gradu Španije razgovarati o važnim pitanjima sa kojima se Alijansa suočava.

Treba napomenuti kako je BiH jedina zemlja partner koja je pozvana na NATO samit. Ostale zemlje učesnice samita su punopravne članice ovog saveza.

Pored Podžića u delegaciji će biti general Ivica Jerkić, brigadir Edin Fako, ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić i šef kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić.

Dvodnevni skup u Madridu odredit će strateški smjer NATO-a za sljedeću deceniju i više, osiguravajući da Alijansa nastavi sa prilagođavanjem svijetu koji se mijenja i da milijardu ljudi, koliko stanovnika broje članice, čuva na sigurnom. Samit je sazvan s ciljem da se osigura da NATO nastavi ispunjavati svoju ključnu svrhu i najveću odgovornost, a to je osiguravanje kolektivne odbrane za svoje zemlje članice.

Iako BiH nije članica NATO-a, Sjevernoatlantski savez je našu zemlju odavno prepoznao kao ključnog partnera na Balkanu, a naročito u vrijeme ruske agresije u Ukrajini.

– Bosna i Hercegovina je cijenjen partner za NATO. Podržavamo vaš suverenitet i integritet i ostajemo posvećeni euroatlantskim aspiracijama. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važnija je nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog utjecaja u regiji – rekao je Jens Stoltenberg prošlog mjeseca nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Šef NATO-a je tada rekao kako Alijansa prati situaciju u BiH, a naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz RS-a.

– Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo s našim štabom u Sarajevu sarađivati. Dugoročno smo opredijeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost. Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz RS-a i zato sada razmatramo kako možemo ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja – zaključio je Stoltenberg.

Uoči samita u Madridu Jens Stoltenberg je izjavio da će NATO proglasiti da Rusija više nije partner, nego prijetnja po sigurnost, mir i stabilnost.

Previous articleSkandal: Gradonačelnik Prijedora odbio da se sastane sa europarlamentarcima!
Next articleSTRIK, BEZ PARDONA, DODIKU: “Vrlo jasno smo mu rekli…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.