Home Novosti BiH VELIKA UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Bojim se da će se morati zatražiti...

VELIKA UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Bojim se da će se morati zatražiti validno vještačenje Ustava BiH i Dejtona…“

-Trenutno, kaže, ne vidi probleme u funkcioniranju vlasti, ali ističe da treba sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati kada na dnevni red dođe tema izmjena Izbornog zakona, kazao je on.

Ukazujući da je pred BiH novo vruće političko ljeto, a zasigurno i jesen, analitičari smatraju da ima mnogo toga o čemu se treba razgovarati, ali da nema naznaka da bi koalicija na državnom nivou mogla da se raspadne.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Beograđanin Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u, za “Glas” kaže da Vijeće ministara BiH funkcionira, ako se izuzmu neke konceptualne razlike na relaciji Sarajevo – Banjaluka.

– Tu su sporovi o problemima koji praktično prevazilaze Savjet. Tu moraju stranke da se dogovore, ali sumnjam da će uspjeti bez stranog posredovanja o tome kakav je karakter Ustava, šta kaže o državnoj imovini. Bojim se će se morati zatražiti validno vještačenje Ustava BiH i Dejtona – rekao je on.

Trenutno, kaže, ne vidi probleme u funkcioniranju vlasti, ali ističe da treba sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati kada na dnevni red dođe tema izmjena Izbornog zakona.

– Postoji volja dijela bošnjačkog korpusa da razgovaraju sa predstavnicima Hrvata – rekao je Sitarski.

Politički analitičar Filip Matić ne isključuje probleme ukoliko se u BiH, odnosno FBiH ne budu poštovali Hrvati kao jedan od tri ravnopravna naroda u ovoj zemlji te njihova politička prava.

– To pitanje će biti otvoreno novom rundom razgovora o Izbornom zakonu – rekao je Matić, inače blizak Dodikovom SNSD-u, te dodao da su „Srbi najčešće spremni za saradnju i razgovor, dok su Bošnjaci najčešće rušilački faktor“.