Home Novosti (VIDEO) Crnogorska poslanica žestoko reagovala na tvrdnje o “tzv. BiH” / Ne...

(VIDEO) Crnogorska poslanica žestoko reagovala na tvrdnje o “tzv. BiH” / Ne vrijeđajte njihov identitet, RS nije država niti će ikada biti

Draginja Vuksanović je stala u odbranu identiteta BiH, a također je izjavila da je usvajanje Prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici civilizacijski test za crnogorsko društvo

Parlament Crne Gore danas razmatra Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložen od strane opozicione Bošnjačke stranke Crne Gore.

Na samoj sjednici crnogorskog parlamenta vlada velika napetost, a zastupnica Draginja Vuksanović žustro je reagovala na komentar jednog svog kolege koji je kazao da “ako govorimo tzv. Republika Srpska, onda govorimo i o tzv. Bosni i Hercegovini”.

Vuksanović je oštro reagovala na takvu konstataciju, poručivši da se u Parlamentu Crne Gore mora paziti da se ne vrijeđa indentitet druge države, poručivši da Republika Srpska nije država.

– Vi ste drugi čovjek Crne Gore i zamolila bih vas da s tog mjesta drugi put budete pažljiviji i da ne dozvolimo ni na jedan način da se u ovom Domu vrijeđa identitet druge države. Ovdje je maloprije rečeno da ako kažemo “tzv. Republika Srpska”, isto bi bilo da kažemo “tzv. Bosna i Hercegovina”. To nije tačno jer je BiH država, a RS nije i nikada nije bila, niti će biti, kazala je Vuksanović.

Kada je riječ o Prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vuksanović je kazavši da se u Srebrenici dogodio genocid, rekla da je ovo pitanje civilizacijski test crnogorskog društva.

– Pitanje genocida u Srebrenici je civilizacijski test našeg društva, ovo nije političko ili ne daj Bože dnevno političko pitanje – ovo je civilizacijsko pitanje, rekla je ona.