Home Novosti BiH (VIDEO) Ima li ovo veze sa zdravom logikom / Karamatić: Bošnjaci će...

(VIDEO) Ima li ovo veze sa zdravom logikom / Karamatić: Bošnjaci će tražiti da se otcijepe, ali mi im nećemo dati

Nemamo pravnu osnovu da blokiramo rad Parlamenta, poručio Karamatić

Molićete nas da se otcijepite, ali neće moći, izjavio je “megafon” predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, inače predsjednik HSS-a Mario Karamatić. Ovu nevjerovatnu tvrdnju, koja nema uporište ni u kakvoj logici, dao je u razgovoru za RTV Herceg Bosne.

– Od bošnjačke politike očekujem da će dolaziti najave otcjepljenja, ali nema im od toga ništa. BiH će ostati jedinstvena dok mi i ljudi iz međunarodne zajednice ne odlučimo drugačije, izjavio je Karamatić.

I ovaj put ponovio je “mantru” kako Željko Komšić nema izborni legitimitet za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kako uzurpira tu poziciju, te da će ga zbog toga HNS proglasiti personom non grata u dijelovima BiH gdje drži vlast. Osim toga, ponovio je da će biti pokrenuta i apelacija pred Ustavnim sudom BiH kojom će se tražiti poništavanje Komšićevog izbora.

– Nadam se da Komšić neće biti 16 godina na vlasti, poručio je Karamatić.

Osvrnuo se i na formiranje parlamenata nakon objave konačnih izbornih rezultata.

– Nemamo pravne mogućnosti blokirati saziv Parlamenta i sebe bismo doveli u nezahvalnu poziciju jer bi bošnjačka politika popunila klubove u Domu naroda s ljudima koji ne bi imali nikakav legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Ono što će HNS učiniti je proglasiti Komšića nepoželjnom osobom na teritoriju gdje žive dominantno Hrvati, kazao je Karamatić za RTV Herceg Bosne.

(Oslobodjenje)