Home Novosti BiH (VIDEO) Konaković: Schmidt je napravio građanskiju FBiH, a Izetbegović i Komšić su...

(VIDEO) Konaković: Schmidt je napravio građanskiju FBiH, a Izetbegović i Komšić su počeli koristiti Dodikov narativ

Schmidtova odluka je trajna, istakao je Konaković

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u svom obraćanju uoči vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebala biti imenovana Vlada FBiH, govorio je o svim optužbama na račun trojke, tvrdeći kako se radi o izmišljotinama i spinovima, ističući kako je “izdaja” za koju se optužuje trojka ono što je SDA radila sa HDZ-om proteklih godina.

Također se osvrnuo i na nametnutu odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojom je deblokiran proces imenovanja Vlade FBiH.

– Može li biti ovakve blokade naredni ciklus? Ne može, zato što 12 mjeseci, od jučerašnjeg dana, ako se mi ne dogovorimo, u FBiH može princip 2:1, po analogiji sa Ustavom BiH. To smo svi tražili. To je tražila i SDA i rekli su: “Ako bude 2:1 podržaćemo vladu”, a sada to neće da urade. Ovo nije uslovna odluka. Ona će stupiti na snagu samo ako mi ponudimo bolje. Ako ponudimo bolje, nek nestane ta odluka. Naredni izborni ciklus: Bošnjak i Srbin, Bošnjak i Hrvat, Srbih i Hrvat, 2:1, idemo sa prijedlogom u Zastupnički i Dom naroda. Smanjena je etnička vrijednost glasa Schmidtovom odlukom, zato što je trajna i zato što tih 10 u, recimo, Klubu Bošnjaka može napraviti neka grupa bez SDA, u Klubu Hrvata može bez HDZ-a napraviti neka grupa. Schmidt je napravio građanskiju FBiH nego što je bila do sada, istakao je Konaković.

Napomenuo je i kako je Schmitovom odlukom ubuduće spriječena “kupovina papaka”, jer je za takve stvari ubuduće predviđena zatvorska kazna.

Govoreći o organizovanim protestima protiv Schmidtove odluke kazao je da se radi o vrlo opasnoj stvari koja može izazvati sukob, te da su Bakir Izetbegović i Željko Komšić najodgovorniji za to, kao i da su njih dvojica počeli koristiti narativ SNSD-a i Milorada Dodika, govoreći protiv stranaca.

Pres konferenciju možete pogledati u videu.