Home Novosti BiH (VIDEO) Ne smeta mu 9. januar: Enes Suljkanović prije šest godina prisustvovao...

(VIDEO) Ne smeta mu 9. januar: Enes Suljkanović prije šest godina prisustvovao obilježavanju dana entiteta RS

Enes Suljkanović

Enesu Suljkanoviću, delegatu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i kadru SDP-a, očigledno ne smeta 9. januar, koji se slavi kao dan bh. entiteta RS i kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

 

Naime, iz SDP-a je danas saopšteno da Suljkanović neće podržati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, „koji se podnosi na ovakav način, jer to nije ništa drugo nego predizborni trik SDA, smišljen sa ciljem da se pred izbore ne priča o promašene četiri godine vladavine SDA i SNSD“.

O kakvom predizbornom triku se radi, najbolje govori činjenica da su apelaciju potpisala i dva delegata iz reda hrvatskog naroda, ali i da je Ustavni sud BiH ranije, na osnovu apelacije, donio odluku da je 9. januar neustavan, te da se u ovom slučaju radi o nastavku procesa kada je u pitanju ovaj sporni datum.

No, kada se sagleda Suljkanovićevo djelovanje i odnos prema 9. januaru u prošlosti, njegova odluka da ne podrži apelaciju uopšte ne iznenađuje.

Dok je obavalju funkciju potpredsjednika entiteta, on je obilježavao 9. januar, odnosno prisutvovao manifestacijama na kojima se obilježavao ovaj dan.

-To je i za mene tradicija i nema razloga da ne prisustvujem takvom događaju. Ja sam se borio na izborima za funkciju koju sada obavljam i bilo bi protivustavno da ignorišem državne praznike,izjavio je u januaru 2011. godine.

Godinu dana kasnije, ovaj SDP-ovac je prisustvovao 20. godišnjici entiteta, te nije pokazao nikakvu rezervu naspram godišnjice koju Bošnjaci označavaju kao početak genocida i entičkog čišćenja.

Tokom svog mandata, Suljkanović je bio gost i na slavama. Tako je u Doboju prisustvovao obilježavanju krsne slave MUP-a RS, u okviru koje je održan i parastos za poginule policajce.

Ovaj političar je tokom svog mandata na poziciji potpredsjednika dospio u žižu javnosti i kada je izjavio „da su Bošnjaci u RS-u u povoljnijem položaju od Srba u Federaciji BiH, jer se kod zapošljavanja u tom entitetu mnogo više vodi računa o prijemu u radni odnos nesrpskog stanovništva“

On je kazao da se bošnjački povratnici u entitetu RS nalaze u istom ekonomskom i socijalnom položaju kao i domicilno stanovništvo, dodajući da, ipak, povratnici mnogo teže dolaze do zaposlenja jer je ukupna ekonomsko-socijalna situacija u BiH veoma loša. Kada je riječ o sigurnosti bošnjačkih povratnika u RS-u, Suljkanović je istakao da, prema informacijama kojima raspolaže, u većini općina, koje je posjetio, nije ni bilo sigurnosnih problema.

Nakon ovakvih neutemeljenih izjava, sredinom avgusta 2012. godine je uslijedila oštra reakcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje su pobrojani brojni problemi povratnika u entitetu RS.

 

 

(S.H./Bportal.ba)