Home Novosti BiH (VIDEO) SKANDALOZNE IZJAVE DODIKA: Imovina je pitanje na kojem se odlučuje hoće...

(VIDEO) SKANDALOZNE IZJAVE DODIKA: Imovina je pitanje na kojem se odlučuje hoće li biti BiH ili ne, ni onaj smrad Ashdown nam nije osporio vlasništvo

Evo kažem da nećemo poštovati odluke Ustavnog suda BiH, istakao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci da Srpska neće dijeliti svoju imovinu sa BiH. Dodik je istakao da će se na pitanju imovine definisati da li postoji Bosna i Hercegovina ili ne.

– Mogu da rade šta hoće, ali pitanje imovine ne mogu dovesti u pitanje. BiH koja je devastirana od strane visokih predstavnika za nas je neprihvatljiva. Oko imovine nema ni dogovora ni saradnje – kazao je Dodik.

On je dodao da RS neće prihvatiti nijednu odluku Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika koja bude zadirala u pitanje imovine. Istakao je kako Ustavni sud donosi odluke zahvaljujući glasovima muslimana, kao i stranih sudija koji su pod muslimanskim uticajem.

– Ako im treba ime, evo ja kažem da se odluke tog suda, koji nije naš sud, neće provoditi, napomenuo je Dodik.

Naglasio je kako 15 godina pitanje imovine nije bio problem, ali da su pojedini, kako on kaže, lobiji iz sarajeva iz muslimanskih krugova, odlučili problematizirati pitanje imovine, tvrdeći kako je BiH vlasnik, a da su se tome priklonili i međunarodni predstavnici u BiH.

– Pa čak ni onaj smrad Paddy Ashdown, koji je nametnuo zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, nije negirao da ta imovina pripada RS-u, istakao je Dodik.

U vezi sa ovim pitanjem dodao je kako sada iz Sarajeva dolaze predstavnici koji su spremni da rješavaju sporna pitanja, napominjući kako će raditi na izgradnji ustavne BiH, sa ovlaštenjima koja joj pripadaju, a ne prema onome kako su neki zamislili da bi ona trebala izgledati.

– I da ponovim, u vezi sa imovinom nećemo odstupiti ni koraka, rekao je Dodik.

Govoreći o kandidatskom statusu kojeg je dobila BiH izjavio je kako nije ni oduševljen ni skeptičan, te da je ta odluka donesena više zbog geopolitičkih odnosa, a manje zbog napretka BiH.

Cijelo Dodikovo obraćanje možete pogledati u videu.