Home Novosti VIŠNJA LONČAR STALA U ODBRANU BiH: Sada je na meti režimskih medija...

VIŠNJA LONČAR STALA U ODBRANU BiH: Sada je na meti režimskih medija iz RS i Srbije

– Sve je krenulo od toga što je zahtijevala od redakcije dnevnih novina “Vesti” iz Frankfurta da iste više ne šalju na adresu konzulata, proglašena je mrziteljem svega što dolazi iz Srbije,a što je ustvari, kako nam je sama Lončar rekla, notorna laž.

Samo zbog toga što je stala u odbranu Bosne i Hercegovine, nova generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar našla se na meti pojedinim medija iz Srbije i Republike Srpske.

Sve je krenulo od toga što je zahtijevala od redakcije dnevnih novina “Vesti” iz Frankfurta da iste više ne šalju na adresu konzulata, proglašena je mrziteljem svega što dolazi iz Srbije,a što je ustvari, kako nam je sama Lončar rekla, notorna laž.

“Prije svega nonstop govore o tome kako sam otkazala pretplatu na taj list,a u biti GK nikada nije bio pretplaćen na te novine, jer su ih svojevoljno godinama sami slali. Ja sam zaposlenica GK BiH u Franfurtu, BiH mi daje platu i ne želim da u prostorije konzulata dolaze novine koje „pljuju“ po BiH, mojoj jednoj i jedinoj domovini. Ponavljaju jednu te istu priču kao papagaji, kako sam ja cijepala i gazila te novine i to je baš strašno, a što je daleko od istine”, rekla nam je Višnja Lončar.

Ono što je posebno zanimljivo u cijelu priču uključio se , da li dobrovoljno ili ne, i nekadašnji generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža, a koji također daje jako loše komentare vezano , kako za sami konzulat isto tako i za Višnju Lončar.

Prema informacijama koje sam dobila tokom Kalužinog rada u GK BiH u Frankfurtu , to je više bio konzulat Republike Srpske već BiH.

“Pomagao je samo privrednicima iz Republike Srpske, njih dovodio u Frankfurt, a dok su namještaj, krečenje konzulata, njegovo renoviranje, pa čak i novu tablu na zgradi konzulata finansirali uspješni Bošnjaci iz Frankfurta i okolnih gradova. Informacijama kojima raspolažem imao je problem i sa školama na bosanskom jeziku. Ovaj put zamolila bih Lučijana Kalužu koji se javno izjašnjavao kao Italijan,a sada glumi ‘velikog Srbina’, čovjeka koji nije uradio apsolutno ništa za BiH, osim da ostavi prljav stan iza sebe kada je napuštao Frankfurt, pa je država BiH morala da plati više hiljada eura da bi se taj isti stan očistio”, rekla je Višnja Lončar.

“Zamolila bih ga da malo popusti ovaj konzulat i njegove divne uposlenike, jer niti će ga to promovirati ponovno u diplomatiju, a neće mu donijeti nikakvo lijepo mišljenje o njemu samome. U GK BiH u Frankfurtu su radile mnogi diplomate, neki od njih su voljeli BiH, neki ne, neki su je mrzili, ali ja spadam u kategoriju onih koji je vole i branit ću je onako kako je to u prirodi svakog onog koji ne može da zaboravi suze majki na sve tri strane, za izgubljenim muževima, sinovima… A, osim toga, kako sam čula Kaluža bi opet žurno uletio diplomatiju, ipak jedno ne smije da zaboravi, da mu osim Dodika moraju još dva člana predsjedništva da potpišu za njegovu neku novu destinaciju. Ali, to je za njega danas pusti nedosanjani san. A, na kraju još i to da kažem, kako bi bilo da u Hrvatski ili Srbijanski konzulat dolaze novine „STAV“ ili „Preporod“. Kažu da je loša reklama ipak dobra reklama. Eto, za mene javnost ne bi znala ,da nije laži i neistina kojima neke osobe hrane svoju sujetu. U GK BiH dobrodošli su ljudi svih vjera i nacija, jer mi svakom našem državljaninu od srca stojimo na raspolaganju“, rekla nam Višnja Lončar, prenosi Hayat televizija.