Home Novosti VISOKI AMERIČKI DUŽNOSNIK NAJAVLJUJE: Srbija će na kraju priznati Kosovo, oni žele...

VISOKI AMERIČKI DUŽNOSNIK NAJAVLJUJE: Srbija će na kraju priznati Kosovo, oni žele po svaku cijenu…

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi dijaloga bit će ozbiljnih kompromisa sa obje strane.

Član američkog Savjeta za vanjske poslove i profesor Univerziteta Georgetown, Charles A. Kupchan smatra da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali da su potrebni kompromisi sa obje strane, javlja Lajmi.

Glavni problem vidi u Srbiji, koja, kako je istakao, nije spremna da prizna nezavisnost Kosova.

„Problem između Kosova i Srbije nije pitanje registarskih tablica, već nespremnost Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Mislim da je Vlada Kosova dobro uradila što je poslušala savjet Sjedinjenih Američkih Država da se odluka o registarskim tablicama odloži. Ne bi bilo mudro praviti probleme sa registarskim tablicama, zato se slažem sa premijerom Kurtijem koji je rekao da treba preduzeti velike korake da se ovaj proces završi“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi dijaloga bit će ozbiljnih kompromisa sa obje strane.

“Priznanje Kosova od strane Srbije je neophodno, uprkos tome što tako nešto nije predviđeno francusko-njemačkim prijedlogom”, kazao je on.

On smatra da u ovoj fazi dijaloga SAD treba aktivnije da se uključe.

„Mislim da je u ovom komplikovanom procesu potrebno veće učešće Sjedinjenih Američkih Država. Mora postojati bliska koordinacija između SAD-a i Evropske unije, jer ne postoji drugi način. Uvjeren sam da će na kraju ovog procesa Kosovo biti priznato od strane Srbije, ali morate imati na umu da će biti potrebni ozbiljni kompromisi sa obje strane. Vlada Srbije želi po svaku cijenu da obezbjedi jedan oblik autonomije za Srbe koji žive na Kosovu“, dodao je Kupchan