Home Novosti BiH Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno poručuje: “Obilježavanje 9. januara kao Dana RS...

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno poručuje: “Obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH”

Komentirajući najavljene javne proslave 9. januara u RS-u, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je javnost da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan.

Iz OHR-a su uputili saopštenje za javnost.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

Dakle, obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci istakao da:

„izbor 9. januara kao datuma za obilježavanje praznika Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva,”

Visoki predstavnik je naglasio da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH.

Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje.

Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici trebaju povezivati a ne dijelite ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine.

Prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtijeva uvažavanje pravnih činjenica.

“Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima.

Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti.

Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati”, rekao je visoki predstavnik – saopšteno je iz OHR-a.