Home Novosti BiH VISOKI ZVANIČNIK EVROPSKE UNIJE STIŽE U SARAJEVO: Evo šta će tražiti od...

VISOKI ZVANIČNIK EVROPSKE UNIJE STIŽE U SARAJEVO: Evo šta će tražiti od HDZ-a…

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stiže u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u petak, 20. maja, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Kako je predviđeno, visoki zvaničnik Evropske unije sastat će se istog dana sa članovima Predsjedništva BiH, te posebno sa liderom SNSD-a i članom kolektivnog šefa naše države Miloradom Dodikom.

Također, trebao bi imati sastanak i sa predstavnicima Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Čelnik Evropskog vijeća bi se, navodno, u našoj zemlji trebao zadržati i u subotu, 21. maja.
Iako, po svemu sudeći, neće biti nove runde razgovora o izbornoj reformi, u javnosti se špekulira da evropski zvaničnici pripremaju zajedničku izjavu o nastavku procesa reformi nakon Općih izbora u BiH.

Time EU, vjerovatno uz insistiranje zvaničnog Zagreba i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, želi dobiti stanovite garancije da će proces izborne reforme nastaviti, što je moguće i izlazna varijanta za cijeli nakaradno vođen proces.

Može se, ipak, primijetiti i stanoviti zaokret Plenkovića u odnosu na radikalan pristup proruskog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Premijer RH, naime, sada više insistira na dijalogu sa faktorima u Sarajevu, što bi moglo otopliti atmosferu u kojoj se razgovara o važnim pitanjima u našoj zemlji.

Ono što je važnije, uporedo s ovim informacija stižu i saznanja portala Radiosarajevo.ba da će Michel tražiti od predstavnika HDZ-a BiH da prestanu sa blokadom sredstava potrebnih za organiziranje Općih izbora, jasno, ukoliko žele dobiti stanovite garancije da će se razgovori o izbornoj reformi nastaviti nakon oktobra ove godine. Deblokadu izbornog procesa traže svi demokratski akteri međunarodne zajednice, što je jasno poručeno i sa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Previous articlePOLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO ZA „SB“ NAJAVLJUJE: Amerikanci su Čoviću jasno dali do znanja što ga čeka, uskoro bi se mogao pridružiti „nositelju“ sankcija iz Laktaša!
Next articleMilorad Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.