Home Novosti BiH Vlast je draža od svega – “Uvjerena sam da će Dodik staviti...

Vlast je draža od svega – “Uvjerena sam da će Dodik staviti Republiku Srpsku na sto

Dodik je 2009. godine potpisao sa Tihićem i Čovićem sporazum u kojem je navedeno da će pitanje državne imovine biti riješeno na državnom nivou

Nakon što je prodao 9. januar kao Dan Republike Srpske, ne postoji ništa što Milorad Dodik neće prodati da bi sačuvao vlast. Ovo je istakla član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević i dodala da je sljedeći ustupak koji će Dodik napraviti onaj koji se odnosi na – državnu imovinu.

REPUBLIKA SRPSKA JE NA STOLU

– Dodik će u strahu od odluke Suda BiH staviti sve na sto. Cijela Republika Srpska je na stolu. On neće prezati od toga da se odrekne svega što od njega budu tražili da bi sačuvao vlast. Ako mu neko bude tražio i Republiku Srpsku, on bi i nju dao, smatra Pandurević.

Ona je ubijeđena da će Dodik uskoro trgovati i državnom imovinom, jer mu je to, kako kaže, jedino ostalo. Dodik je, podsjeća Pandurević, 2009. godine potpisao sa Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem sporazum u kojem je navedeno da će pitanje državne imovine biti riješeno na državnom nivou.

Dodik će se sada pozvati na taj sporazum i na osnovu njega će tvrditi da imovina ipak može biti državna. Ne zaboravite da je koliko juče tvrdio da je imovina crvena linija preko koje neće preći i da će u slučaju da imovina postane državna, Republika Srpska istog časa proglasiti nezavisnost. Ucijenjeni Dodik je najveća prijetnja za Republiku Srpsku, smatra Pandurević.

Lider ReStarta Stefan Blagić kaže za Oslobođenje da ne postoji nijedna stvar koju Dodik neće prodati da bi spasio svoju “krunu”. Blagić je uvjeren da će Dodik prodati sve što može da se proda i sve što ne može da se proda da ne bi bio “posječen”.

Ako pričamo o prirodnim bogatstvima, ostalo je još da se prodaju šume i vode. Daće i da se kopa litijum. Od velikih kompanija, tu je Elektroprivreda. Pitanje je dana i sata kada će Dodik i to prodati. Uvjeren sam da bi pristao i na prenos novih nadležnosti ako bi mu to omogućilo da ostane na vlasti, istakao je Blagić.

Blagić podsjeća da je upravo Dodik svojevremeno pokrenuo pitanje 9. januara, odnosno Dana Republike Srpske kojeg se sada odriče. Dodik je, kaže Blagić, insistirao na održavanju referenduma o Danu RS-a.

– Na taj referendum je izašlo gotovo 700.000 stanovnika Republike Srpske. Sada to Dodiku više nije bitno. On je beskrupulozni i pragmatični političar koji će uraditi sve da ostane na vlasti. Svojevremeno je prenio desetine nadležnosti, a ne treba zaboraviti da je za vrijeme njegove vladavine Republika Srpska ostala bez mnogo simbola, kazao je Blagić.

VELIKI TRIK
Predsjednik liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović izjavio je da Miloradu Dodiku nije stalo do Dana Republike, kao i da ne bi ni bilo Srpske da se slušala njegova riječ.

– Veliki referendum iz 2016. godine bio je samo trik Milorada Dodika. Referendumsko pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS”, samo je bilo Dodikov politički trik. On nije car Dušan, niti neki srednjovjekovni vladar da se o svemu samo on pita i da Dan Republike pomjera kako se njemu svidi. Taj čovjek se ponaša kao nasilnik i uzurpator. Bez skrupula gazi sve, jasan je Vukanović.