Home Novosti VOJIN MIJATOVIĆ IZ POTOČARA: “Budeš čovjek, dođeš, osjetiš, pokloniš se, jer ovo...

VOJIN MIJATOVIĆ IZ POTOČARA: “Budeš čovjek, dođeš, osjetiš, pokloniš se, jer ovo je naša bol”

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika.

Vojin Mijatović, ministar razvoja, obrta i poduzetništva FBiH, danas je boravio u Potočarima gdje je odao počast žrtvama srebreničkog genocida koje će sutra biti ukopane u Memorijalnom centru “Srebrenica-Potočari”.

“Potočari. Budeš čovek, dođeš, osetiš, pokloniš se, jer ovo je naša bol. Da se nikad nikome ne ponovi”, rekao je Mijatović.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.