Home Novosti BiH Vojin Mijatović najavljuje ogromne promjene, veoma kategorično daje na znanje: “Rukovodstva javnih...

Vojin Mijatović najavljuje ogromne promjene, veoma kategorično daje na znanje: “Rukovodstva javnih preduzeća će morati shvatiti da smo mi servis građana i da nam oni plaćaju plate”

Slijedi otvaranje mnogih slučajeva i siguran sam još puno hapšenja i procesuiranja, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba federalni dopremijer i ministar, te potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Vojin Mijatović, odgovarajući na pitanje mogu li najnoviji slučajevi procesuiranja utjecajnih lokalnih čelnika u Sarajevu, koji su izazvali dosta pažnje javnosti, doprinijeti zaoštravanju borbe protiv kriminala i korupcije u institucijama, te da li se slične aktivnosti mogu očekivati i na razini FBiH?

Vrijeme je za čišćenje

“Bez dileme vrijeme je za ukupni obračun sa kriminalom i korupcijom i to je nulti prioritet nove Vlade FBiH. Vrijeme je za čišćenje decenijskog kriminala u institucijama i uspostava vladavine prava i sistema…. Nemamo mi sto života već jedan i dužni smo da građanima obezbijedimo normalnu državu. Tu više nema pregovora ni izgovora”, poručuje u intervjuu za naš portal Mijatović.

Krajnje otvoreno govori o stanju zatečenom u Federalnoj vladi i planovima, smjeni direktora javnih preduzeća, o bankrotu koji prijeti RS-u i tome zašto Miloradu Dodiku nema spasa bez države BiH i Federacije BiH zbog čega je čelnik SNSD-a očajan i nervozan, istočnoj i južnoj interkonekciji i drugim pitanjima…

Institucije zapuštene, upravu čeka mnogo rada i znoja

Gospodine Mijatović, preuzeli nedavno ste ministarsku i dopremijersku dužnost Vladi FBiH, kakvo stanje ste zatekli?

Mijatović: Za mene je ovo velika čast, ali i odgovornost. Želim se zahvaliti na povjerenju i premijeru [Nerminu] Nikšiću, ali i svim predsjednicima političkih stranaka koje čine vladajuću većinu. Za mene sve ovo nije ništa novo, radio sam i u Vladi entiteta RS i u Vijeću ministara BiH u proteklih 20 godina.

Pošto je samo par dana od preuzimanja pozicija, rano je za ozbiljnije ocjene, užurbano radimo na snimanju stanja po svim sektorima i veoma brzo ćemo izaći sa akcionim planovima i kratkoročnim i dugoročnim u skladu sa Programom rada i ekspozeom premijera. Ono što već sada vidim jeste da su institucije poprilično zapuštene i uspavane.

Čeka nas mnogo brži tempo i veliki rezovi. Državni službenici kao i rukovodstva javnih preduzeća će morati na lakši ili teži način shvatiti da smo mi servis građana i da nam oni plaćaju plate. Mnogo toga će biti promijenjeno u odnosu da postojeće stanje koje nikako ne možemo reći da je dobro. Vrlo otvoreno želim poslati poruku svima u javnoj upravi – čekaju nas velike promjene, i mnogo znoja i rada. Građani moraju brzo osjetiti da institucije brinu o njima.

Neće biti amnestije

Bili ste pak vrlo kritični o stanju zatečenom u sektoru razvoja, poduzetništva i obrta kojeg vodite, te najavili promjene, šta se u međuvremenu promijenilo?

Mijatović: Ovo je resor koji mora biti motor razvoja Federacije BiH. Fokus rada ove Vlade pored ostalog će biti privreda i mnogo toga će pretrpjeti izmjene. Ovo je ministarstvo bilo jako uspavano, bez komunikacije s javnošću, bez mjerenja stvarnih efekata prema krajnjim korisnicima. Godinama se sprovode isti programi i nekako stičem utisak da su postali svrha sami sebi, a ne stvarni servis malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i obrtnicima.

Sada ćemo uraditi reorganizaciju unutar Ministarstva, uraditi duboku analizu i reviziju učinka dosadašnjih programa i projekata, te u pokušati u kratkom roku značajnije efektuirati u okviru postojećih okvira. Nakon toga ćemo spremiti značajno izmijenjen okvir djelovanje za sljedeću godinu i za čitav period mandata.

Takođe, već sam uvidio značajne probleme i nepravilnosti u realizaciji postojećih projekata, pa čak i neke situacije koje ukazuju na krivičnu odgovornost. Sve ćemo detaljno obraditi i postupiti u skladu sa zakonskim aktima i ovlaštenjima. Neće biti amnestije na bilo čije propuste, zloupotrebe ili nečinjenje u skladu za zakonskim okvirom.

Konkretno, šta će biti Vaši prioriteti rada u narednom periodu?

Mijatović: Ministarstvo mora nametnuti novi tempo i mnogo širi okvir rada, želja mi je da napravimo najbolje uslove i klimu za rad malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i obrtnika u regionu, uvjeren sam da to možemo. Uvjeren sam da FBiH može brzo postati najatraktivnija zona za poslovnu djelatnost u regionu. Već za sljedeću sjednicu Vlade FBiH spremamo dva zakonska rješenja koja će značajno i sistemski napraviti okvir, a to su Zakon o poticanju razvoja male privrede u FBiH i Zakon o preuzetničkoj infrastrukturi u FBiH.

Takođe, prioritet će biti i jačanje i dalje nadogradnja Garancijskog fonda. Ovo je veoma jak instrument s kojim zajednički upravljaju Ministarstvo i Razvojna banka FBiH. Ovo je instrument sa kreditnim potencijalom od 500 miliona KM i predstavlja veoma jaku podršku za razvoj kapaciteta male i srednje privrede. Važno je napomenuti da ćemo u svemu što budemo radili uvesti mnogo veći stepen transparentnosti i uključiti aktivno sve zainteresovane strane, od civilnog društva, preko komora, do krajnjih korisnika iz privrede.

Potrebne su nam i istočna i južna gasna interkonekcija

Vijeće ministara je ove sedmice usvojilo odluke o gradnji istočne i južne gasne konekcije. Kakav stav Federalne vlade se može očekivati prije svega u pogledu “Južne interkonekcije BiH i Hrvatske”?

Mijatović: Bez dileme i istočna i južna gasna interkonekcija su potreba i od koristi za sve građane BiH, i to je vrlo jasan stav svih nas koji je iznio i premijer Nikšić. Nažalost, naučili smo od svih tema u BiH da pravimo politikanstvo pa tako i od ovoga. Vrijeme je da se manemo takvih praksi i okrenemo prema interesu građana u čitavoj zemlji. Potrebne su nam sve investicije i one ne smiju biti predmet političkih ucjena.

Dodiku nećemo dozvoliti urušavanje institucija

Uputili ste poruku Miloradu Dodiku da ne shvaća kao slabost pruženu ruku iz FBiH. Postoji li oko lidera SNSD-a i RS-u dovoljno ljudi koji shvaća pogubnost i opasnost politike koju on vodi, sa sve radikalizacijom političkih odnosa, vezanjem uz Putina itd?

Mijatović: Nažalost, Milorad Dodik nastavlja sa svojom pogubnom politikom. Ta politika sad već uveliko ugrožava život prvenstveno građana entiteta Republika Srpska, a onda i u ostatku zemlje. Mi smo zaista spremni na saradnju, ali nikako nećemo dozvoliti urušavanje državnih institucija, niti države BiH. Milorad Dodik mora shvatiti da mi nismo SDA ili DF, da u nama neće naći partnere za nacionalističko nadvikivanje, sa nama nema lažnog patriotizma. Mora shvatiti da mu mi nećemo biti pogonsko gorivo kao što je navikao sa SDA.

On mora shvatiti da je postao sa svojom politikom problem svima, i Beogradu i Zagrebu, ali i Banjoj Luci i Sarajevu. On mora shvatiti da građani oba entiteta neće plaćati njegove cehove i plaćati cijenu njegovog lažnog patriotizma kojim skriva kriminal i gotovo bankrot entiteta RS.

Nažalost, cijeli svijet je shvatio da je ruska politika pogubna. Jedino Dodik i pojedinci iz SDA u strahu od sopstvenog kriminala i pada s vlasti podržavaju rusku politiku i poručuju da BiH treba ići tim putem!? Sreća velika većina u BiH je svjesna da je ovo pogubno i da je sudbina i BiH i regiona vezana za EU, SAD i zapadni svet.

Bh. entitet RS je, recimo, u poziciji da mora isti dan isplatiti 320 miliona KM duga i isplatiti penzije, nešto bi moglo zatajiti, je li RS, zapravo, pred bankrotom kojeg ste već spomenuli? Da li je to razlog Dodikove nervoze? Zašto se o tim temama toliko malo govori?

Mijatović: Znate da sam skoro dvije decenije obnašao različite pozicije u institucijama entiteta Republika Srpska. Između ostalog, dugo sam godina proveo kao pomoćnik u Ministarstvu finansija. Dodik je svojom politikom doveo entitet pred bankrot i jasno je da više nema rešenja. Dodik je zbog svoje politike entitet RS uveo u sankcije i suštinski su zatvoreni svi međunarodni finansijski izvori.

Gotovo sam siguran da će do kraja godine doći do ogromnih problema u isplati i plata i penzija, ali i redovnih tranši prema drugim korisnicima i da ćemo vidjeti ozbiljnu krizu u RS. Tu više nema dileme i između ostalog to je jedan od osnovnih razloga Dodikove nervoze. Dakle, imam podatke i bez dileme, penzioneri i ostali budžetski korisnici u RS mogu očekivati kašnjenja i probleme u narednim mjesecima, nažalost!

Cijeli intervju pročitajte na portalu Radiosarajevo.ba.