Home Novosti BiH Vojin Mijatović otkrio javnosti detalje: “Od danas sve aktivnosti oko Pokreta za...

Vojin Mijatović otkrio javnosti detalje: “Od danas sve aktivnosti oko Pokreta za državu u ime SDP BiH preuzima moj drug Saša Grbić”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović najavio je da prestaje njegova uloga u Pokretu za državu.

On je naveo da je sinoć kasno izabrana nova Vlada Republike Srpske u kojoj Pokret za državu učestvuje sa jednim ministrom.

“Naš drug Sevlid Hurtić je imenovan za ministra trgivine i turizma i želim mu svu sreću u predstojećem mandatu.

Pokret je okupio skoro sve pro BiH političke stranke i uspio da u NSRS uđe sa pet poslanika, u VNRS sa šest delegata i jednim ministrom u Vladu Republike Srpske”, naglasio je.

Sinoćnjim imenovanjem Vlade RS okončan je proces implementacije izbornih rezultata, a time, kako je rekao, i njegova uloga u ovom procesu.

“Od danas sve aktivnosti oko Pokreta u ime SDP BiH preuzima moj drug Saša Grbić član predsedništva SDP BiH i šef poslaničkog kluba Pokreta za državu.

Želim se zahvaliti svima koji su radili sa nama, vreme je da Pokret nastavi sa implementacijom sporazuma kroz dalju participaciju u vlasti kao i da se drži političkih ciljeva koje smo zacrtali”, poručio je Mijatović.

Dodao je da, “uz sve spinove i turbulencije, jasno je da zajednički nastup svih pro BiH političkih stranaka nema alternativu, ali da se svi moraju riješiti ekskluziviteta nad predstavljanjem”.

“Pokret je zamišljen i mora ostati BiH reprezentacije, nikako samo bošnjačka, samo srpska ili samo hrvatska reprezentacija”, zaključio je Mijatović.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je 21. decembra, na posebnoj sjednici, izabrala novu Vladu tog bosanskohercegovačkog entiteta, s Radovanom Viškovićem na čelu.

Od prisutna 74 poslanika za izbor nove vlade glasao je 51 poslanik.

Od 16 ministarskih mjesta u Vladi RS-a osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate.

Ministrica finansija će i u ovom mandatu biti dosadašnja ministrica Zora Vidović (Savez nezavisnih socijademokrata, SNSD), a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (Socijalistička partija, SP), koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite i u novom sazivu Vlade RS bit će Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (Narodna partija Srpske, NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) će i dalje biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bit će Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) na čelu Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ministar saobraćaja i veza u naredne četiri godine bit će Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović (SNSD).

Ministarstvo pravde vodit će Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Novi ministar trgovine i turizma je Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bit će Bojan Vipotnik (Ujedinjena Srpska), a Dado Dogan (SP) novi ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a.

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a Radovan Višković je prije glasanja o ministrima koje je predložio, predstavio Program rada.