Home Novosti BiH VSTV DONIO ODLUKU NA KOJU SE DUGO ČEKALO: Ovo su novi nosioci...

VSTV DONIO ODLUKU NA KOJU SE DUGO ČEKALO: Ovo su novi nosioci pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) tokom vanredne sjednice, koja se održava 24. februara, donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Enes Behlulović na poziciju predsjednika Općinskog suda u Visokom, Dragica Dragičević na poziciju predsjednika Općinskog suda u Žepču, Eldar Zaimović na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kaknju, Vesna Ćavar na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona i Amela Mahić-Samardžić na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Dragan Kalaba na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici, Milan Bosić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Trebinju, Danijela Bojović na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Višegradu i Ljiljana Mikanović na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Tesliću.

VSTV BiH je, također, izabrao Nerminku Begović na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Višegradu i sudije Vrhovnog suda Federacije BiH stupit će na dužnost 15. marta, saopćeno je iz ove institucije.

(SB)