Home Novosti BiH Vučić i Kurti usvojili važnu odluku za Srbiju i Kosovo

Vučić i Kurti usvojili važnu odluku za Srbiju i Kosovo

Obje strane prepoznale su pitanje nestalih osoba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas su, u okviru dijaloga pod okriljem EU, potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i potaknulo trajno pomirenje i mir, priopćio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Obje strane prepoznale su pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istaknule hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju posljedica po pogođene obitelji i širu zajednicu.

Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestale osobe, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog križa, a kao znak njihove zajedničke riješenosti da se osigura punu implementacija obaveza u oblasti nestalih oblasti, dvije strane su usvojile Deklaraciju o nestalim osobama, dodaje se u priopćenju.

Beograd i Priština također su se obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sljedećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na razini glavnih pregovarača.

Od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine zabilježeno je 6.065 slučajeva nestalih osoba, a od tog broja sudbina 1.621 osobe i dalje je nepoznata.