Home Archive VUČIĆEV INFORMER NASLOVOM ŠOKIRAO REGIJU: “Pada presuda Ratku Mladiću”; A zatim otkrio...

VUČIĆEV INFORMER NASLOVOM ŠOKIRAO REGIJU: “Pada presuda Ratku Mladiću”; A zatim otkrio koji PARLAMENTARCI i VLADIKA su posjetili ratnog zločinca (VIDEO)

Odbrana je uverena da će prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biti ukinuta ukoliko sudsko vijeće prihvati činjenice, ali strahuje od dvostrukih aršina, rekao je advokat Branko Lukić, prenosi Informer.

Kako piše Vučićev propagandni tabloid Informer, advokat Branko Lukić je naveo da presuda može da se obori dobrom žalbom, koja je i pripremljena, ali i razumnim sudskim vijećem.

– Ako bude tako, mi smo onda uvereni da će presuda biti ukinuta. Naravno da strahujemo od dvostrukih aršina, jer jedni parametri važe za jedne u BiH, a drugi za Srbe u BiH – rekao je Lukić za TV Pink.

On je napomenuo da je u slučaju generala Mladića sudsko vijeće, pošto je vidjelo da ima previše dokaza protiv onog što žele, zanemarilo dokaze koji idu u njegovu korist.

Lukić kaže da je tokom suđenja pokušao da se izokrene uloga Mladića, da prikažu kako on nije morao ni da naredi nešto, nego da su drugi ljudi činili zločine snagom njegovog autoriteta.

– To ne može u pravnom sistemu nijedne države da prođe, ali u Hagu može. Tribunal je veliki korak nazad u razvoju pravosuđa u svetu, nijedan drugi sud ne prihvata praksu ovog haškog – rekao je Lukić.

Generalov sin Darko Mladić kaže da u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, nekadašnjem Haškom tribinalu, sada vlada zatišje, jer novo sudsko vijeće čita žalbu odbrane na presudu njegovom ocu, koji, kako kaže, treba da bude oslobođen i pušten kući.

On je podsetio da su razni međunarodni učesnici misija u BiH, kada su odlazili u penziju, govorili o pozitivnom doprinosu generala Mladića u cijeloj krizi i da su jedino na njegovu riječ mogli da računaju.

– Očekujemo datum za usmenu raspravu po pitanju žalbe. Samo možemo da nagađamo, da se nadamo i želimo da vjerujemo da će novo vijeće usvojiti normalne pravne standarde. Nama je to dovoljno – rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je prethodno sudsko vijeće kršilo pravne standarde, te da odbrana vjeruje da će general Mladić biti oslobođen ako bude normalnog pravnog razmišljanja, kao i da će uspjeti da ga izvuče na liječenje i sačuva mu život.

Komentarišući najave haškog sudije Carmela Agiusa da bi postupak Mladiću mogao da bude okončan 2020. godine, Darko Mladić kaže da ne bi bio prvi put da taj sud nešto planira, a da se to promjeni.

On je ponovio da je zdravstveno stanje generala Mladića u proteklih nekoliko nedjelja znatno pogoršano, više nego obično, i da je porodica zabrinuta.

– Ovo nije samo naša procjena, već su u posjeti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije. Svi su poslije posjete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili – kaže Darko Mladić.

On je naveo da su njegovog oca pregledala tri nezavisna ljekarska tima i da je svaki od njih donio iste zaključke.

(SB)