Home Novosti BiH VUKANOVIĆ NA TRAGU NEVIĐENOG SKANDALA: Vlada RS-a sklapa novi štetan ugovor sa...

VUKANOVIĆ NA TRAGU NEVIĐENOG SKANDALA: Vlada RS-a sklapa novi štetan ugovor sa kontroverznim biznismenom, u pitanju je opstanak i dalji rad…

Ukoliko Vlada Republike Srpske sklopi novi štetan Ugovor i da koncesiju Komsaru i Rašidu Serdarovu dovešće se u pitanje opstanak i dalji rad Rudnika i termoelektrane.

Umjesto da pronađu neko rješenje kako da spasu od stečaja i propasti Rudnik i termoelektrana Ugljevik, jer su odgovorni što je izgubljen spor i što se Slovencima mora platiti dugovanja od 130 miliona maraka bez kamata, koji su posledica šarlatanstva, korupcije, neznanja i neodgovornosti Vlade i ministra Đokić dr Petra, suštinski grobara elektro-energetskog sektora Srpske i njegove desne ruke i saradnika Luke Petrovića, marionetska Vlada Republike Srpske donosi nove štetne odluke koje u pitanje dovode dalji rad i opstanak RITE Ugljevik, piše na svom blogu zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.

Sredinom decembra Ministarstva energetike i rudarstva na čelu sa Đokićem donijelo je Rješenje da se koncesionaru „Komsar enerdži Republika Srpska“ odobri eksploatacija uglja iz kopa „Ugljevik istok 2“, iako javni Rudnik i termoelektrana Ugljevik nemaju dovoljno uglja za normalan rad u narednom periodu.

Još u novembru 2011. godine Vlada Republike Srpske, tada na čelu sa premijerom Aleksandrom Džombićem, donijela je spirno Rješenje o dodjeli koncesije za detaljana geološka istraživanja na 2 godine i 6 mjeseci firmi Komsar enerdži Republika Srpska, kako bi se sagradio novi blok Termoelektrane, ali je ovaj projekat i predizborno obećanje propao, kao uostalom i sva druga obećanja i projekti Rašida Serdarova, kontraverznog ruskog biznismena i „prijatelja“ Milorada Dodika, kojeg je godinama pred izbore vodao po Srpskoj, postavljao pred izbore kamene temeljce i mamipuliso narodom.

Umjesto raskidanja štetnih Ugovora, jer nisu isunjene obaveze, Vlada sklapa nove, na štetu Republike Srpske, a i laiku je jasno da je Serdarov samo istureni igrač i paravan za otimačinu, poslove i kombinacije njegovih „prijatelja“ Milorada Dodika i Duška Perovića, šefa Predatavništva Republike Srpske u Moskvi, koji je spona režima sa ruskim oligarhom Serdarovim , koji godinama služi za sklapanje štetnih poslova, otimačinu, pranje novca i manipulacije javnosti predizbornim lažnim projektima.

Dovoljno je pogledati bilanse firmi i sve će biti jasno. Komsar enerdži Republika Srpska u 2022. godini sa 4 radnika imao je svega 8 530 maraka prihoda, dovoljno da se isplati minimalac sa doprinosima jedan mjesec zaposlenim, i gubitak u poslovanju u 2022 od 1 238 922 maraka, i sve je jasno. Koncesionar godinama posluje sa milionskim gubitcima, ne bavi se eksploatacijom uglja, nema reference i nije normalno da Vlada sklapa Ugovor i daje koncesije gubitašu čiji su svi projekti propali.

Treba podsjetiti da je Elektroprivreda Republike Srpske preko firme Solarna elektrana Ljubinje, prije par mjeseci kupila od Serdarova tašna-mašna firmu Komsar enerdži hidro, koja je imala godišnji promet od svega 10 450 maraka, platila je preko 70 miliona maraka, tačna cifra se ne zna jer je Ugovor tajna, i da se radi o beskrupuloznoj pljački vijeka, zbog koje sam podnio Krivičnu prijavu tužiocima, ali se sve zataškava.

Ukoliko Vlada Republike Srpske sklopi novi štetan Ugovor i da koncesiju Komsaru i Rašidu Serdarovu dovešće se u pitanje opstanak i dalji rad Rudnika i termoelektrane Ugljevik, jer na postojećem rudniku nema dovoljno uglja, što je izazvalo strah rudara i radnika RiTE Ugljevik, koji bi morali da dignu bunu i ustanak, protestima spriječe realizaciju štetnih mafijaških poslova, jer se ovo njih i građana Ugljevika tiče, ako misle zadržati plate i radna mjesta, a ne da čekaju da se sve riješi i potpiše, jer posle boja kopljem u ledinu.

Ko nas je kleo nije dangubio. Režim kao kakav tajfun pustoši i razara sve pred sobom, prodaje, komada i uništava poslednje ostatke Republike Srpske, a pitam se šta još treba da se dogodi da bi se Mrtvo more i narod napokon trgnuo, pokrenuo, digao na proteste i spasio što se spasiti može, zaključio je Vukanović.