Home Novosti ZA ZATVOR SPREMNI: Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću pozvao policiju da...

ZA ZATVOR SPREMNI: Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću pozvao policiju da prijavi Thompsona zbog ustaškog pozdrava u Glini!

Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta pozvao je policiju da podnese kaznenu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je na koncertu u sklopu programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. više puta ponovio ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Sisačko-moslavačka policija izvijestila je kako je na Thopsonovom koncertu zabilježila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava “Za dom” nije postupila s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom na to da je, kako su naveli, Marko Perković Thompson početkom svibnja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi obljetnice “Oluje”, tijekom izvođenja “Bojna Čavoglave” uzviknuo poklič “Za dom spremni”.

“Kako su točne riječi predsjednika Izraela Reuvena Rivlina, koji je prilikom nedavnog posjeta Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu Programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. kada je na početku koncerta Thompson više puta ponovio ustaški pozdrav “Za dom spremni” započevši njime pjesmu Bojna Čavoglave”, stoji u priopćenju Documente.

Ta nevladina organizacija stoga je pozvala organizatore iz Gline te predstavnike vladinih institucija da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prekršajnu prijavu protiv Thompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Nedopustivo je naime da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni dio Thompsonove pjesme, temeljeći to na odluci prekršajne sutkinje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda RH. Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava “Za dom spremni” u javnom prostoru”, poručuje Documenta u priopćenju, prenosi Hina.

(Slobodna Bosna)

Previous articlePoslušajte kako je Iguman manastira Sava Janjić govorio o Kosovu i rekao da se Beograd treba izviniti Albancima! (VIDEO)
Next articleLavić: Kukavice i hulje kriju se iza “srpskog naroda” i mitova
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.