Home Novosti BiH ZAGONETNA PORUKA MINISTRA HELEZA: “Ako se situacija u RS-u ne riješi u...

ZAGONETNA PORUKA MINISTRA HELEZA: “Ako se situacija u RS-u ne riješi u skladu sa zakonom, IMAMO PLAN “B’!”

On je naveo kako je izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez reagovao je na jučerašnje poteze NSRS, čiji su poslanici donijeli zakon kojim se neće pošovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

On je naveo kako je time izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

“Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija;

“Plan ‘A’ je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao. Pozivam i gospodina Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!” poručio je Helez.

Dodaje da je legalista, te da vjeruje da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH.

“Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan ‘B’. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije”, zaključio je!