Home Novosti BiH ZAHIRAGIĆ OBJAVIO SVOJU KARTU I POSLAO PORUKU NEŠIĆU: “RS JE TIGAR OD...

ZAHIRAGIĆ OBJAVIO SVOJU KARTU I POSLAO PORUKU NEŠIĆU: “RS JE TIGAR OD PAPIRA”

Delegat SDA u Domu naroda Federacije BiH Haris Zahiragić i jedan od njihovih najglasnijih članova odgovorio je na objavu ministra sigurnosti Nenada Nešića u kojoj je kompletan Brčko distrikt uvrstio u teritoriju Republike Srpske.

“Sto puta ponovljena laž može postati istina, samo kada se na nju ne odgovara istinom”, ovim riječima je Zahiragić započeo svoju reakciju.

Danas je Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić podijelio kartu entiteta RS, a na kojoj je Brčko i okolica, prikazano kao sastavni dio tog entiteta.

Naglasio je kako je objavljivanje karte entiteta RS na kojoj je i Brčko distrikt prikazan kao sastavni dio – antiustavni čin.

“Entitet RS nema kontinuitet teritorije, iako skoro na svakoj karti koju naprave i objave političari ili institucije iz RS-a, djeluje kao da ima”, kazao je.

Zatim je objasnio kako je raspoređena teritorija RS-a.

“Brčko distrikt dijeli entitet RS na dva djela – možemo reći na zapadnu RS i na istočnu RS. Ovaj istočni ima nešto povoljniji geopolitički položaj, jer u dubini ima dosta granice Bosne i Hercegovine i Srbije. Međutim, taj dio nije naseljen, pa tako Sarajevo samo ima puno više stanovnika nego čitava istočna RS.

Osim toga, taj dio Bosne i Hercegovine je zapostavljen u svakom smislu od strane vlasti iz Banje Luke. S druge strane, zapadni dio RS, a u kojem se nalaze Banja Luka, Doboj i Prijedor, dosta je razvijeniji ima više stanovnika, ali se nalazi potpuno okružen entitetom FBiH, Brčko distriktom i članicom NATO-a Republikom Hrvatskom – u kojoj za razliku od ‘92 nema tzv. ‘Republike Srpske Krajine’”, naveo je.

Poručio im je da ukoliko ne žele smiriti strasti u RS-u i sruše mirovni sporazum, ne treba da misle “da će imati autonomiju na 25.053 km2”.

“Šta hoću reći? Entitet RS je tigar od papira. Moj im je savjet da budu zadovoljni time što su se provukli sa genocidom i drugim ratnim zločinima, a uz pomoć kojih su dobili ovaj stepen autonomije. Građanima Bosne i Hercegovine, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva. Zbog toga bi bilo dobro da se konačno političari iz entiteta RS okrenu tim temama. Ukoliko ‘pak ne žele, neka nastave sa raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ako sruše mirovni sporazum, neka ne misle da će imati ovakvu autonomiju na 25.053 km2 kako Nešić danas, ponosno napisa”, navodi.

Na kraju je kazao svoj stav o raspodjeli teritorije u BiH.

“Ako me neko pita za moj stav, nikada i nisam imao neke emocije prema Dejtonu i unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine koje je on propisao… 51.129 km² – ni metar više, ni metar manje”, zaključio je.