Home Novosti BiH Zakon jedno, predsjednik RS drugo, OHR šuti: Može li Dodik formirati Službu...

Zakon jedno, predsjednik RS drugo, OHR šuti: Može li Dodik formirati Službu nacionalne bezbjednost?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razmišlja o izmjenama Zakona u ovom entitetu, kako bi se policiji dalo više ovlaštenja i spriječio, kako kaže, pokušaj da se policija ponovo reformiše. Dodik smatra da bi se trebao formirati rezervni sastav policije Republike Srpske, ali ide i korak dalje.

“A ja ću još dok sam predsjednik ovih nekoliko dana razmisliti o uspostavljanju Službe nacionalne bezbjednosti u RS. Mi nikakve koristi nismo imali od OSA-e, ona je bila usmjerena da kontroliše naše institucije, a ne da rade na bezbjednosti na prostoru cijele BiH”, kaže Dodik.

Dodik će uskoro u Predsjedništvo BiH, a prema Ustavnim odredbama koje spominje Dodik, a koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH stoji:

“Nijedan entitet neće prijetiti silom niti upotrebljavati silu protiv drugog entiteta i ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ući niti boraviti na teritoriju drugog entiteta bez suglasnosti njegove vlade i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve oružane snage u Bosni i Hercegovini će funkcionirati sukladno suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.”

Ova Dodikova najava u opozicionim krugovima se vidi i kao priprema Dodika za poziciju člana Predsjedništva,ali i želja da prikaže kako je bezbjednosna situacija u BiH loša. Pojedini idu i korak dalje, ova Dodikova razmišljanja se povezuju i sa statusom pregovora Beograda i Prištine

“Sve to stvara atmosferu koja povezuje stanje na Kosovu sa stanjem u BiH. I lično mislim da su to razmlišljanja i pokušaj da se pregovaračke pozicije Beograda i Prištine tačno pozicioniraju. Jer se rješenje za taj problem može naći, u protivnom čitav Balkan može da krene u haos”, tvrdi Zdravko Krsmanović, NDP.

Nadležni na državnom nivou bez komentara o Dodikovim najavama. Struka kaže da se na suptilan način pokušava napraviti forma rezervnog sastava policije. Sve druge bezbjednosne strukture, nisu moguće

“Ne postoji mogućnost uspostavljanja nikakve obavještajne službe na području BiH. Naravno, može se napraviti bilo kakva komisija, odbor, odsjek i u mjesnoj zajednici, kantonu, koja će nositi takav naziv. A da će se baviti obavještajnom djelatnošću neće. Time će se baviti samo obavještajna agencija”, kaže Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Sa druge strane, Ahić smatra da Dodik zbog svog izbornog rezultata, na vješt način koristi svoju trenutnu poziciju da u javnosti istupa sa tezama o eventualnoj zaštiti teritorije Republike Srpske, od bezbjednosnih prijetnji, kojih u suštini i nema.

Kada je u pitanju Savjet za nacionalnu bezbjednost koji bi formirao Milorad Dodik, prema zakonima to ne bi bilo moguće, već bi se mogla oformiti komisija koja bi bila u sastavu Narodne skupštine Republike Srpske. I koja bi ocjenjava stanje bezbjednosti na prostoru ovog entiteta. Zbog toga bi ukoliko bi došlo do formiranja ovog Savjeta trebala reagovati međunarodna zajednica. OHR smo pitali šta misle o ovim Dodikovim najavama. Odgovor smo dobili, vidjećemo u ponedjeljak, objavila je N1.

PREPORUČENO ZA VAS: JEDAN OD OSNIVAČA HDZ-a BIH ŽESTOKO KRITIKUJE ČOVIĆA: ‘Čovićev pakt s Dodikom vodi Hrvate u propast, gdje je bio u vrijeme pokolja Hrvata i Bošnjaka u Posavini”

(ZASREBRENICU.ba / Index.ba)