Home Novosti BiH ZAŠTO, GOSPODINE SCHMIDT: OVO JE ODREDBA KOJOM VISOKI PREDSTAVNIK UKIDA PRAVO SVIM...

ZAŠTO, GOSPODINE SCHMIDT: OVO JE ODREDBA KOJOM VISOKI PREDSTAVNIK UKIDA PRAVO SVIM NARODIMA DA BUDU KONSTITUTIVNI

Wolfgang Petritsch je 2022. godine nametnuo odredbu koju će vjerovatno mijenjati trenutni visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, radi se o ukidanju prava svim narodima Bosne i Hercegovine da budu konstitutivni u cijeloj državi.

Ukoliko se dogodi da Schmidt nametne izmjene izbornog zakona u obliku kojeg smo ranije imali priliku pročitati, HDZ BiH će postati nezaobilazan faktor prilikom formiranja Vlade Federacije BiH. Ovim zakonom HDZ Dragana Čovića će, faktički, biti uknjižen u Ustav Federacije BiH.

Dvije stvari su ključne – uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Dom naroda FBiH i način izbora predsjednika Federacije BiH. Sve druge najavljene izmjene su, zapravo, šminka koja bi trebala prikriti suštinu eventualne OHR-ove odluke.

Previous articleBanjalučanin silovito odbrusio gradonačelniku Beograda: “Ti si Šapiću slijep kod zdravih očiju! I to je tvoja sramota!”
Next articleSCHMIDTOV PROBOJ KROZ LJUDSKA PRAVA: Od osam evropskih i domaćih presuda o izbornom zakonodavstvu, OHR odlučio provesti samo onu koja se odnosi na Božu Ljubića
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.