Home Novosti BiH Zastupnik u Bundestagu: BiH ne može više disati zato što iz Zagreba...

Zastupnik u Bundestagu: BiH ne može više disati zato što iz Zagreba dolazi pritisak i ponekad i iz Beograda

Govoreći o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, Ahmetović je kazao da to nije bio normalan potez na dan izbora

Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu i izvjestilac Bundestaga za vanjsku politiku, u Danu uživo N1 televizije poručio je, između ostalog, da je Bosna i Hercegovina trenutno “kao u nekom korzetu te da više ne može disati”, aludirajući na brojne pritiske sa strana, prije svega Hrvatske, koja je, prema njegovom mišljenja izlobirala da se izmijeni Izborni zakon.

Govoreći o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, Ahmetović je kazao da to nije bio normalan potez na dan izbora.

“Izbori su najveći instrument demokratije. Dva sata nakon zatvaranja birališta da promijeniš Ustav i Izborni zakon, to nigdje u svijetu nema. Mislim da visoki predstavnik, on je bio parlamentarac puno godina, ne bi sebi dozvolio da se ovako nešto dešava u Njemačkoj. To je potez koji se ne smije opet ponoviti i to je stvar momenta u kojem je uveo promjene. Kada pričamo o detalju šta je uveo, to je nešto što ne mogu podržati jer imam drugu poziciju i borim se sa drugi model države BiH. To što je on uveo je model od 1995. godine i taj zakon baca BiH nazad u 1995. godinu i cementirao je etničke podjele. Tražim i borim se za jedan model ove države koji mislim da ima većinu u BiH i dijaspori i koji ima najveću podršku u EU, taj građanski-evropski model. Svaki sistem je bolji nego taj u BiH”, kazao je.

Smatra da je potrebno da se u FBiH formira vlast.

“To što se nije uspjelo zadnjih 4-8 godina, to je bankrot demokratije. Postoje različiti razlozi zašto je to tako. Dobro je da ima rok do kada se treba formirati vlada, ali u istom trenutku se promijenio broj delagata u Domu naroda FBiH, koji je promijenio mogućnosti i možda i većinu, bez da jedna etnička, nacionalna partija može dati veto. To je dobro i to podržavam. Taj zakon ne pomaže Hrvatima, nego pomaže političkoj partiji HDZ, i time pomaže drugim etno-nacionalnim partijama u BiH. Ideja nije loša, ali u praksi mislim da će samo cementirati etničke podjele u BiH, što ja ne podržavam”, istakao je Ahmetović.

Uputio je i kritiku Hrvatskoj.

“Hrvatska je jako fina zemlja u kojoj živi izuzetno pametan narod, ima uspješne ljude i jako dobru diplomatiju. Pet godina već pratim to i vidim kako na političkoj agendi Hrvatske o vanjskoj politici je samo situacija u BiH. Dakle, BiH je kao u nekom korzetu, ne može više disati zato što iz Zagreba dolazi pritisak i ponekad isto iz Beograda. Ne razumijem Andreja Plenkovića, kao premijera Hrvatske, zašto bilateralne odnose sa BiH ne iskuša na konstruktivniji način”, kazao je.

Za predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kaže da je “stvar za sebe”.

“Prije nekoliko godina Zoran Milanović je bio u BiH da podrži Zlatka Lagumdžiju i Željka Komšića. Na izbornoj kampanji je došao da drži govor za Komšića, a sad je za njega Željko Komšić persona non grata, zato što on i Plenković ne mogu preko Komšića da izvrše pritisak da svoje interese uvedu u BiH. Milanović cilja na birače HDZ-a i zato je više desničar”, zaključio je Ahmetović.