Home Novosti BiH ZASTUPNIK U DRŽAVNOM PARLAMENTU TUŽIO BiH: Traži odštetu od 30.000 KM zbog…

ZASTUPNIK U DRŽAVNOM PARLAMENTU TUŽIO BiH: Traži odštetu od 30.000 KM zbog…

…duševne boli izazvane hapšenjem i istragom.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, protiv koga je 2018. godine obustavljena istraga za ratni zločin u Tešnju, tužio je državu za naknadu štete od 30.000 KM zbog nezakonitog postupanja institucija i njenih službenika tokom provođenja, istrage i hapšenja.

U obrazloženju zahtjeva pravne zastupnice Ajle Vile navodi se da je Mehmedović dokazao kako je prva saznanja o provođenju istrage stekao iz medija i da nikad nije bio formalno upoznat, te da je takvo postupanje dovelo do “dugogodišnje harange intezivno ispraćene medijskih napisima”.

“Tužitelj je dokazao da je cilj ove dugogodišnje ‘harange’ provođene od strane organa tužene bilo plasiranje slike tužitelja kao teškog kriminalca povezujući ga sa svirepim zločinima kao što je ratni zločin, a sve kako bi se srušila njegova dotadašnja slika u javnosti, kao uspješnog i uglednog političara, te porodičnog čovjeka”, navodi se u zahtjevu.

Kao jedan od razloga za tužbu i traženje naknade nematerijalne štete navodi se i dugotrajnost istrage, obustavljene 2018. godine. Sve navedeno je dovelo do narušavanja ugleda i časti tužitelja kako u javnosti, tako i “slike o samom sebi”, a što je dovelo do povlačenja u sebe, te stanja anksioznosti i depresije, navedeno je u obrazloženju, u kom se podsjeća na nalaz vještakinje koja potvrđuje da mu je proces istrage prouzrokovao duševnu bol.

Mehmedović je 19. jula 2013. godine bio pozvan da dođe u Tužilaštvo radi davanja iskaza u predmetu protiv tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kada su se, u trenutku spremanja i polaska na saslušanje, pojavila “tri maskirana lica” s teškim oružjem, a što je izazvalo veliku traumu kod tužitelja, navodi se.

Tužitelj smatra, kako piše u zahtjevu, da je dokazao u ovom slučaju da službenici SIPA-e nisu imali opravdan osnov za takvo nasilno privođenje, jer se on već spremao i krenuo na davanje iskaza kao svjedok.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH je u obraćanju predložila da Sud odbije prijedlog Memhedovića uz odobravanje naknade za vođenje sudskog postupka po svakom ročištu.

Sud će u zakonom predviđenom roku donijeti odluku.

(Oslobođenje)

Previous articlePRIMADONA MARGIT TOMIK-LEVY BRUTALNO MILANOVIĆU: “Sav si ulojen. Zapamti, prvo sapun 2-3 puta pa onda parfem”
Next articleŠEČIĆ JOŠ TRAGA ZA OCEM: DRUGI SU PROVODILI BAJRAME S PORODICOM, JA SA ZIDOVIMA
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.