Home Novosti BiH ZASTUPNIK U NJEMAČKOM BUNDESTAGU JOSIP JURATOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: “Svi znaju da će...

ZASTUPNIK U NJEMAČKOM BUNDESTAGU JOSIP JURATOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: “Svi znaju da će Dodika, Čovića i Izetbegovića ovo koštati političkih pozicija”

Juratović odgovara na pitanje kako provesti reforme u BiH.

– Računam na tijesnu saradnju s EU, posebno sa SAD-om – kratko je jučer pred novinarima izjavio novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

U intervjuu za “Oslobođenje” o ovoj temi govori Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu.

– Evropska unija i Amerika kao demokratske zemlje imaju isti cilj – da se zapadni Balkan demokratizira, a BiH je ključ svega, što je jasan signal da se ne može, kao što je bilo u vrijeme Trumpa, pokušavati praviti raskol između EU i SAD-a – ističe Juratović.

Na pitanje kako provesti reforme u BiH uz predsjednike političkih stranaka kakve imamo, Juratović je ponovo jasan.

– Ako ćemo to prepustiti samo nacionalnim vođama, ali oni nisu vođe nego interesna skupina, ako ćemo to prepustiti Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću, onda nikad dogovora neće biti. Upravo cijela agenda koju smo sa Schmidtom i međunarodnom zajednicom napravili je da se stvari postave na temelje pravila igre, a ne na to što se sviđa Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću. Do sada se sve svodilo na to da se za sve pitalo tu trojicu, koji su, kao, tražili rješenje, a ustvari su sve radili da do rješenja nikad ne dođe. Ja sam njih doživljavao u zadnjih 16 godina tako da su samo bili složni oko jednog – da se ne slažu. Svi znaju da će rješenje, koje je postavljeno na demokratskim principima neophodnim za ulazak u EU, koštati njih i njihove političke pozicije i zato se njih uopće neće pitati – ističe Juratović.

Cijeli intervju možete pročitati u današnjem izdanju dnevnog lista “Oslobođenje”.