Home Novosti Zatvorena biračka mjesta u Srebrenici i Doboju: Glasalo se i bez lične...

Zatvorena biračka mjesta u Srebrenici i Doboju: Glasalo se i bez lične karte

U 19 sati su zatvorena biračka mjesta u Srebrenici i Doboju na kojima su birači glasali nakon što je Centralna komisija BiH (CIK) poništila rezultate izbora u ovim gradovima.

Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja u Doboju i Srebrenici do 14 sati.

Svi posmatrači su izvijestili da neometano prate proces glasanja. Do sada su zabilježene primjedbe ili prigovori na dvanaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

Otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače je zabilježeno na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i jednom biračkom mjestu u Srebrenici (105B015).

Glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata je zabilježeno na pet biračkih mjesta, od kojih su tri u Doboju, a dva u Srebrenici.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 39 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje na više od polovine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), a na 3 biračka mjesta čak više od 10 slučajeva porodičnog glasanja. Na 20 biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 18 u Doboju.

Duže zadržavanje neovlaštenih osoba i sumnje na „bugarski voz“ (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nisu zabilježeni ni na jednom biračkom mjestu.

Na dva biračka mjesta u Doboju, tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Koaliciji „Pod lupom“ do sada je prijavljeno 7 situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je prpisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079. Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava.

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 14:00 h na ponovljenim izborima u Srebrenici je 34, 0 %, a u Doboju 40, 0 % (sa marginom statističke greške od +/- 1, 70 % na intervalu od 95 procentne tačnosti). Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za 9 – 16 % u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15.11.2020. godine.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca.

(Radio Sarajevo)