Home Novosti BiH ZDENKO ĆOSIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Oni su rušitelji ove zemlje, svaki put kad...

ZDENKO ĆOSIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Oni su rušitelji ove zemlje, svaki put kad dođemo do dogovora…“

Upitan zbog čega, po njegovom mišljenju ne može doći do dogovora, Ćosić je kazao da je taj problem već dugo evidentan.

Zašto nije izgledan dogovor između stranaka vladajuće koalicije oko ključnih zakona za otvaranje pristupnih pregovora nakon posljednjeg sastanka čelnika stranaka, pitanje je na koje je za stranačku RTV HB odgovorio izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić (HDZ BiH).

Upitan zbog čega, po njegovom mišljenju ne može doći do dogovora, Ćosić je kazao da je taj problem već dugo evidentan.

“Nedostatak političke volje. Problem je političko licemjerje, mimikrija; načelno se svi slažu da jedni drugima ne trebaju birati političke predstavnike. Načelno, svi se slažu da trebamo usklađivati svoje propise sa standardima Europske unije. Dakle, svi se slažemo da je ovo zemlja ravnopravnih naroda, to je deklarativno”, kazao je Ćosić dodajući da se kada to treba potvrditi pravim političkim potezom nađe koliko hoćete razloga da to ne bude tako.

Ne postoji politička volja

Kazao je i da je mišljenja da je najveći problem Bosne i Hercegovine to što nema političke volje da se provede ono za što se deklarativno zalažu.

“To znači da postoje skrivene politike, da su ove javne politike samo ‘smokvin list’ za neke druge političke planove koji se još uvijek drže u ladicama, ali se za njih priprema teren”, rekao je Ćosić.

Upitan hoće li i dalje insistirati na izmjenama načina izbora člana Predsjedništva BiH kroz izmjenu Izbornog zakona BiH uz napomenu da neki već njegovu stranku optužuju da zbog toga blokira europski put BiH, Ćosić je kazao da mu nije jasno zašto bi neko optuživao one koji se zalažu za primjenu Ustava.

-Mi nemamo izbora. Ne znam zašto bi netko optuživao onu politiku koja traži da se Ustav ove zemlje primjenjuje kroz sve propise pa tako i kroz Izborni zakon, kazao je Ćosić.

Ćosić je mišljenja da se podrazumijeva da bi svi zakoni morali biti u skladu s tim spomenutim ustavnim načelom.

-Onaj tko to osporava, onaj tko derogira Ustav, onaj tko pokušava na mala vrata uvesti drugačiju konstrukciju Bosne i Hercegovine, za njega se može reći da koči svaki napredak BiH te generira unutarnje nesporazume i sukobe u zemlji, kazao je Ćosić.

Ako se lideri i dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, zastupnici “Trojke” u Zastupničkom domu ne izgledaju kao jedan skladan politički blok a iz SDA i DF-a su najavili potencijalno rušenje kvoruma u Domu naroda PS BIH. Referirajući se na upit kako će HDZ BiH reagirati ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, Ćosić je kazao da se rušitelji uvijek, prije ili kasnije, jave.

“Ako imaju svoje rušilačke namjere oni ih ne mogu skrivati. Svaki put kada dođemo nadomak nekakva sporazuma, onda se ti rušitelji pojavljuju. Oni to pokušavaju umotati u nekakve druge, prihvatljive teorije, ali je potpuno jasno da su oni rušitelji ove zemlje”, zaključuje Ćosić.