Home Novosti BiH ŽELJANA ZOVKO VIŠE NE ZNA KUD UDARA: “Gospodine visoki predstavniče, morate konačno...

ŽELJANA ZOVKO VIŠE NE ZNA KUD UDARA: “Gospodine visoki predstavniče, morate konačno vratiti Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima!”

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko prilikom svog obraćanja tokom plenarne sjednice o izvješćima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, te zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici pozvala je visokog predstavnika Josepa Borrella da vrati Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Europske narodne stranke.

Zovko je pozdravila nedavni Borrellov telefonski razgovor s trojicom lidera u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u, kako se ističe, pokušaju pronalaženja rješenja za trenutnu političku i institucionalnu krizu u BiH.

Smatra kako Republika Hrvatska ima ključnu ulogu kao zemlja koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, navodeći kako se radi o pitanju mira i stabilnosti.

“Kako bi se stvari popravile i kako bismo imali nepristran pristup ovom problemu, gospodine visoki predstavniče, morate konačno vratiti Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima. Sva tri naroda moraju imati udio u ovoj državi”, kazala je Zovko.

“Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost”, dodala je zastupnica u Europskom parlamentu.

(SB)