Home Novosti BiH Željko Komšić: Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta, presuda ‘Kovačević’ granica...

Željko Komšić: Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta, presuda ‘Kovačević’ granica ispod koje se ne ide

Zeljko Komsic
Zeljko Komsic

Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta, presuda ‘Kovačević’ granica ispod koje se ne ide

 

 

– Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa.

Povodom tvrdnji predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić ističe da jedino u građanskoj Bosni i Hercegovini postaju nevažne ideje koje kreiraju konflikte.

– Jedino kao građanska, Bosna i Hercegovina izlazi iz ere konflikta i društvenih podjela, kao i iz pokušaja podjele države. Ideja građanske BiH stvara sasvim novu paradigmu u etničkim i društvenim odnosima.

Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima. Sa građanskom BiH koja garantuje i štiti prava pojedinaca, automatizmom se štite i svi identiteti, uključujući i etničke i vjerske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Sve ideje koje su kreirale svaku vrstu konflikta u našoj zemlji gube važnost u životu bilo kojeg građanina BiH – naveo je Komšić.

Naglašava da etničke stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identite do kojih im je stalo – to je laž i manipulacija.

– Upravo su ti identiteti najbolje zastićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi. Biti Bošnjak, Srbim, Hrvat, Rom, Jevrej itd. u građanskom konceptu nije niti mana niti prednost.

Bitno je kakav je neko kao ličnost, stručnjak, sposoban ili nesposoban, vrijedan, pošten ili nepošten, itd. I to u cijeloj BiH – dodaje Komšić.

Osvrnuo se i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, kazavši da je presuda istorijski važna za Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o crti ispod koje se ne ide.

– Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa.

Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je istorijski presedan važan za Bosnu i Hercegovinu. Ona sada postaje “donja granica” ispod koje se ne ide – zaključio je Komšić.