Home Novosti BiH ŽELJKO KOMŠIĆ U OFANZIVI: Potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH natjerat će Milorada Dodika...

ŽELJKO KOMŠIĆ U OFANZIVI: Potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH natjerat će Milorada Dodika da učestvuje u radu Predsjedništva!?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, na sljedećoj sjednici na dnevni red će uvrstiti potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa SAD-om. Dovoljno je da Komšić i Džaferović budu “Za” kako bi Memorandum bio potpisan, a Dodik je ranije odbijao potpisati ovaj Memorandum.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na idućoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH na dnevni red uvrstiti će potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, saznaje “Slobodna Bosna”.

Memorandum o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama jeste dijelom borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, kako bi se u realnom vremenu moglo znati da li među putnicima ima osoba koji su uključene u takve aktivnosti i time na vrijeme poduzele mjere protiv takvih osoba.

Ovo pitanje već se nalazilo na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik na potpisivanje Memoranduma potezao je pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, pa je shodno tome većina u NSRS podržavala Dodikov zahtjev.

Međutim, u novim okolnostima u kojima član Predsjedništva BiH iz entiteta RS kalkulira sa učestvovanjem u radu Predsjedništva BiH, moglo bi se desiti da dva člana Predsjedništva BiH koji učestvuju u radu Predsjedništva, izglasaju potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je interes i BiH i SAD-a.

Na ovaj način, Milorad Dodik će se naći “između dvije vatre”, jer ovakve odluke se mogu donositi bez koncenzusa, dakle konkretno potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija biće moguće čak i bez Dodikovog prisustva.

Sa druge strane, ako u vidu imamo da je Dodik ranije potezao pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa na ovu raspravu, ne želeći da ovaj Memorandum bude usvojen, ostaje pitanje šta će u narednom periodu odlučiti Milorad Dodik.

Ukoliko ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH, Memorandum koji nije želio potpisati biće potpisan bez njegovog prisustva, a sa druge strane ako se pojavi i opet potegne pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, prekršit će odluku NSRS-a o blokadi državnih institucija nakon što je na snagu stupio Zakon o zabrani negiranja genocida.

Kakvu god odluku donio, Milorad Dodik će se naći u velikim problemima.

(SB)