Home Novosti BiH ŽELJKO KOMŠIĆ ZA DAN NEZAVISNOSTI BiH PORUČIO: “Budimo ponosni na sve ono...

ŽELJKO KOMŠIĆ ZA DAN NEZAVISNOSTI BiH PORUČIO: “Budimo ponosni na sve ono što je učinjeno da se Bosna i Herecegovina odbrani”

Istovremeno, podsjetio je na obavezu čuvanja domovine i svega dosada postignutog, kao i odlučnog suprotstavljanja svima koji to na bilo koji način dovode u pitanje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kako je obilježavanje tog historijskog datuma, prije svega, povod za sjećanje na one koji su se nesebično žrtvovali u odbrani nezavisnosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine.

Komšić je nakon odavanja počasti braniocima BiH na mezarju “Kovači” kazao kako je neophodno njegovati sjećanje na one koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako je to moralna obaveza i imperativ preživjelima – da se zemlja nikada ne smije izdati, niti prepustiti njenim neprijateljima.

Podsjetio je na značaj odluke donesene na referndumu za nezavisnost 1992. godine, koja je rezultirala međunarodnim priznanjem Bosne i Hercegovine.

– Ovih dana ponavljam koliko je važno imati državu. Čuvajmo je kao što smo je čuvali i onda – potcrtao je Komšić, uputivši čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti.

Istovremeno, podsjetio je na obavezu čuvanja domovine i svega dosada postignutog, kao i odlučnog suprotstavljanja svima koji to na bilo koji način dovode u pitanje.

– Sretan vam Dan nezavisnosti. Budimo ponosni na sve ono što je učinjeno da se ova država odbrani i da se gradi, možda ne tempom kojim bismo to željeli, ali je ipak naša – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U osvrtu na aktuelni trenutak i izazove s kojima se BiH suočava, Komšić je kazao kako se cijeli svijet u međuvremenu promijenio te da sve što se dešava, uključujući i invaziju na Ukrajinu, govori o tome da svijet više nikada neće biti isti.

– Nesigurnost se uvukla na cijeli evropski kontinent i sve to nas opominje da budemo oprezni, da pazimo te da moramo čuvati zemlju – kazao je, prisjećajući se gorkog iskustva kroz koje su građani BiH prošli tokom agresije.

Poručio je, također, kako nas na tom putu ništa ne smije pokolebati te da spremnost za čuvanje domovine ničim ne smije biti dovedena u pitanje.

(Fena)